Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Folket vill ställa upp och skydda Snowden

Edward Snowden. Foto: AP/the Guardian

På måndag eftermiddag klockan halv ett checkade Edward Snowden ut från hotellet The Mira i Hongkong.

Det hade då inte ens gått ett dygn sedan brittiska The Guardian publicerat 29-åringens erkännande att han låg bakom läckan av USA:s massiva datainsamling från privatpersoner.

Sedan dess har omvärlden varit lämnad till spekulationer om hans position, samt reaktioner på hans berättelse.

I Hongkong har befolkningen tagit Snowdens situation till sina hjärtan.

Hongkong-baserade tidningen South China Morning Post publicerade på tisdagen en läsaromröstning där 59 procent sade att de var beredda att protestera på gatorna för att regeringen skulle behandla Snowdens fall rättvist. Joseph Cheng Yu-Shek, professor i statsvetenskap på City University of Hong Kong, sade i en intervju med Expressen att massiva demonstrationer var osannolika. Han har däremot inte svårt att förstå supporten för Snowden.

– Det finns mycket sympati för Snowden för yttrandefrihet är väldigt viktigt för Hongkongbor, säger Yu-Shek.

– Det påminner oss om vår egen autonomi i relation till Kina, och risken för kinesisk övervakning i Hongkong.

Självstyre

Då Hongkong överlämnades till Kina 1997 behöll regionen till stora delar den autonoma administration och det lagväsende som upprättades under det tidigare brittiska styret. Reportrar Utan Gränser rankar bland annat Hongkongs pressfrihet långt högre än Kinas. Men sedan organisationen inledde sina undersökningar 2002 har regionen fallit från en 18:e plats till en 58:e av totalt 179. Det är inte ovanligt med offentliga protester mot detta, samt andra upplevda uppluckringar av regionens självstyre.

Mak Yin Ting, ordförande för Hongkongs journalistförbund, berättar att så många som trettiotusen människor protesterade på stadens gator för ett år sedan, efter att en kinesisk journalist hittats död endast ett par dagar efter att han publicerat en känslig rapport.

– Många kommer att följa Snowdens situation nära, men om de tar till gatorna och i så fall hur många de blir beror på vad han kommer att anklagas för och vad Hongkongs regering och domstol tar för beslut.

Yu-Shek menar att Hongkongborna också tar Snowdens läcka med viss skadeglädje.

– Folk här är cyniska i allmänhet och är av uppfattningen att alla regeringar ägnar sig åt övervakning, säger han.

– Det här visar på USA:s dubbelmoral och att de inte kan sätta sig på några höga moraliska hästar. Bara förra veckan kritiserade Obama Kina för deras cyberattacker. Min uppfattning är att skadeglädjen över den här läckan inte bara gäller i Hongkong och Kina, men över hela Asien.

Kinesiskt veto

Trots Hongkongs relativt starka lagar gällande yttrandefrihet och civilrätt har regionen ett utvisningsavtal med USA, vilket har följts med endast ett få undantag sedan det instiftades 1998. I USA pågår för tillfället en brottsutredning av Snowdens fall, och ingen utvisningsansökan har lämnats in. Om han begärs utvisad kan Kina lägga in ett veto, om de bedömer att ansökningen är politiskt motiverad.

Patricia Ho, immigrationsadvokat i Hongkong, sade till CNN att Snowden måste ha tänkt på sin roll som en bonde i spelet mellan Kina och USA i valet av att resa till Hongkong. Vissa menar att detta vore en politisk seger för Kina, som frekvent kritiserats för bristande mänskliga rättigheter. Yu-Shek bedömer däremot att det är osannolikt att Kina skulle använda sin vetorätt.

– USA har redan generats av den här affären, Kina vill inte späda på det. Dels för att inte försvåra relationen till USA, dels för att inte inflammera Hongkongs autonomifråga.

Snowden, som har uppgett att han kom till Hongkong den 20:e maj, kan stanna i landet på sitt turistvisum i 90 dagar. En ansökan om asyl i ett tredje land kan förlänga hans vistelse tills beslut tas. Wikileaks grundare Julian Assange sade i en intervju med CNN att han skulle råda Snowden att söka asyl i Latinamerika. Själv har Snowden sagt att han skulle vilja få asyl i Island, ett land som är känt för sitt försvar av aktivister för fri information, likt Wikileaks. I ett mejl till South China Morning Post säger däremot Islands ambassadör i Beijing, Kristin Arnadottir, att asyl endast kan ansökas inifrån landets gränser.

Lämna i tystnad

Hongkongpolitikern Regina Ip, som tidigare ansvarade för regionens säkerhetsfrågor, har sagt till nyhetsbyrån AFP att det ligger i Snowdens bästa intresse att lämna Hongkong. Yu-Shek hävdar att om Snowden kunde göra det i tystnad vore detta även det bästa för både Hongkong och Kina.

– Min gissning är att Snowden valde att offentliggöra sin identitet i Hongkong på grund av koncentrationen av internationell media här, samt möjligheten att resa obemärkt ur landet. Härifrån kan du flyga vart som helst, men du kan också försvinna utan spår på en båt.

I sin intervju med The Guardian uppgav Snowden att han inte berättade ens för sin familj eller sin flickvän på Hawaii vart, varför eller på hur lång tid han skulle resa då han flydde landet. Enligt reportrarna Glenn Greenwald och Ewen Macaskill var det endast vid dessa tillfällen, då han talade om sin familj, som han blottade ett tyngt hjärta.

– Det som håller mig vaken om nätterna är hur detta kommer att påverka min familj, sade han.

Ingen ånger

Sina egna framtidsutsikter gav han inte mycket för. Ändå uttryckte han ingen ånger.

– Jag kunde inte med gott samvete tillåta USA:s regering att fortsätta att förstöra privatliv, internetfrihet och grundläggande rättigheter för människor runtom i världen med detta övervakningsmaskineri de byggt i hemlighet.

Det senaste dygnet har en mängd journalister anlänt till Hongkong från runtom i världen, de flesta med en önskan om att finna Snowden och intervjua honom själv. Nästa vecka fyller den före detta systemteknikern, som jobbade för säkerhetstjänsterna CIA och NSA genom konsultfirman Booz Allen Hamilton, trettio år. Om han får fira den dagen i frihet återstår att se.