Folket tvingas betala för godis till Kim Jong-Uns födelsedag

Kim Jong-Un fyller 38 och ska firas med godis – som folket får betala för.
Foto: KCNA / EPA / TT
Kim Jong-Un inspekterar en matfabrik. Arkivbild.
Foto: RODONG SINMUN / EPA / TT

Kim Jong-Un fyller 38 år i januari.

Det ska – i vanlig ordning – firas med stora mängder godsaker.

Godis som det av hungersnöd drabbade folket måste stå för.

Samtidigt som Nordkorea kämpar med den värsta matbristen sedan ”Den stora marschen” – Nordkoreas enorma svältkatastrof på 1990-talet – har regimen dragit i gång ett jättelikt bakprojekt. 

Till Kim Jong-Uns ära ska varje provins tillverka och leverera en viss mängd godis som en gåva till landets barn från diktatorn, till hans födelsedag den 8 januari. 

Tillverkningen orsakar en ännu värre brist på mjöl och socker i landet – och därmed en extrem prisstegring.

– Sedan i går har priset för ett kilo mjöl gått upp från 12 000 won (22 kronor) till 30 000 won (55 kronor), säger en invånare norr om huvudstaden Pyongyang till Radio Free Asia

Import stoppad på grund av pandemin

Traditionen att barn får godis på eller omkring diktatorns födelsedag har funnits sedan grundaren Kim Il-Sungs tid. Tidigare var det gravida kvinnor och barn på förskolor och grundskolor som fick godiset, men sedan 2019 får alla barn ta del av godsakerna.

– Mängden importerat mjöl och socker som finns på marknaderna är extremt begränsat eftersom handeln har stoppats på grund av pandemin. Priserna kommer att fortsätta stiga så länge som produktionen pågår, säger Radio Free Asias källa. 

Med de stigande priserna har även de lokala myndigheterna börjat kräva att befolkningen själva betalar för ingredienserna, med hjälp av en tillfällig skatt.

– De har till och med krävt att alla hushåll ska förse tillverkningen ett ägg. Eftersom folk måste köpa ägg för att ge bort har det också lett till att marknaderna fått slut på ägg. 

– Människor är arga eftersom deras fickor töms under dessa tider, för att göra godis åt barn, som sedan påstås komma från Kim Jong-Un på hans födelsedag.


Kim Jong-Un ska bygga ”oövervinnerlig armé”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.