Efter fredagsbönen friade folket i Tripoli. Foto: Francois Mori
Efter fredagsbönen friade folket i Tripoli. Foto: Francois Mori

Folket firar på Tripolis gator

Publicerad
Uppdaterad
Expressens Kassem Hamadé rapporterar från Tripoli om hur familjer gick ut på stadens torg och gator efter fredagsbönen för att fira Khadaffis fall.
- På flera torg i Tripoli firade de det de kallar för seger. Att det här är över, säger Kassem Hamadé.
Än är stridigheterna inte slut i Tripoli och fortfarande kommer rapporter om problem med prickskyttar.
Men på fredagen verkade den värsta rädslan ändå ha släppt.
Expressens Kassem Hamadé som finns på plats i Tripoli berättar.
– Efter fredagsbönen halv två gick folk ut från moskéer, även familjer. På flera torg i Tripoli firade de det de kallar för seger. Att det här är över. Det är första gången sedan upproret för 6 dagar sedan, säger han och fortsätter:
– De fick skydd av rebellsoldater som vaktade segertågen.

Khadaffitrogna gömmer sig

Fortfarande finns många som är lojala med Khadaffi kvar i tripoli.
– Kaddafilojala män som är kvar i staden gömmer sig överallt och gör attacker mot rebellerna, säger Kassem Hamadé.
Fortfarande råder strömavbrott i staden, och Expressens utsände rapporterar om hur det saknas bensin, mat, och mediciner.
– Jag var på ett av stadens sjukhus. De är fulla, främst av skadade rebeller.
Man strider också fortfarande i Abu Salim-distriktet i Tripoli, där man i går trodde att Khadaffi kunde befinna sig.
– Det är oklart hur stor kontroll de (Khadaffilojala) verkligen har. De fortsätter göra motstånd, säger Kassem Hamadé.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag