Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Folket: De måste lämna riksdagen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Större förtroende för Åkesson än för partiet. Så här gjordes undersökningen: Undersökningsperiod: 16 november 2012. Metod: Internetundersökning Antal deltagare: 609 Beställare: Expressen Mätinstitut: Demoskop AB

Erik Almqvist och Kent Ekeroth ska lämna riksdagen – det anser en överväldigande majoritet enligt en opinionsundersökning som Demoskop gjort för Expressens räkning.

Förtroendet för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är större än det är för partiet.

Expressens avslöjande om de tre sverigedemokraterna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling festnatt sommaren 2010 har fått stora konsekvenser för partiet.

Erik Almqvist har lämnat sina uppdrag inom partiet och överväger om han även ska lämna riksdagen. Kent Ekeroth har tagit en timeout.  Christian Westling har också lämnat sitt uppdrag som suppleant i styrelsen i distriktet i Stockholms stad.

Demoskop har nu på uppdrag av Expressen undersökt om Almqvist och Ekeroth kan sitta kvar i riksdagen.

Majoriteten av de tillfrågade i Demoskops webbundersökning anser att de inte kan det.

79 procent anser att Almqvist ska lämna, 75 procent tycker att Ekeroth ska överge riksdagsplatsen.

– Observera att andelen som svarat "vet ej" är relativt hög, det beror sannolikt på att en del inte känner till de två ledamöterna, säger Per Nilsson på Demoskop.

Bland SD:s partisympatisörer tycker däremot en majoritet att båda kan sitta kvar i riksdagen.

– Bland SD-väljarna är tvärtemot en majoritet som tycker att både Almqvist och Ekeroth kan sitta kvar. En av fem (26 procent) tycker inte att Almqvist kan sitta kvar, för Ekeroth är andelen något lägre 19 procent, säger Per Nilsson på Demoskop.

Åkessons förtroende

För partiledaren Jimmie Åkesson verkar dock skandalen till viss del ha haft en positiv effekt.

I undersökningen, som gjordes den 16 november, svarar 17 procent av de tillfrågade att de har mycket eller ganska stort förtroende för SD-ledaren.

När Demoskop ställde förtroendefrågan den 8 och 9 oktober i år hade endast 11 procent mycket eller ganska stort förtroende för Jimmie Åkesson.

Åkessons förtroendesiffror var de samma när saken undersöktes den 9-12 augusti och snäppet lägre i en undersökning från den 26-29 juni (8 procent).

– Detta beror sannolikt på att SD haft en stark opinionsvind de senaste månaderna och möjligen att vissa upplevt att Jimmie Åkesson hittills hanterat skandalen relativt väl, säger Per Nilsson på Demoskop.

Innan riksdagsvalet 2010 hade endast 2 procent mycket eller ganska stort förtroende för Jimmie Åkesson enligt en Demoskop-undersökning som gjordes den 28 juli till 4 augusti 2010.

En annan undersökning, från DN/Ipsos, visar samtidigt att 33 procent anser att deras förtroende för Jimmie Åkesson påverkats ganska eller mycket negativt av Expressens avslöjanden.

För 54 procent har förtroendet inte påverkats alls, enligt DN/Ipsos.

Mer förtroende för partiledaren

Demoskops senaste undersökning visar också att förtroendet för partiledaren Jimmie Åkesson är högre än för partiet.

Nio procent av de tillfrågade säger att de har mycket eller ganska stort förtroende för Sverigedemokraterna som parti.

– Förtroendet för Jimmie Åkesson är högre än för partiet. Andelen med ganska eller mycket stort förtroende för Åkesson är 17 procent men endast 9 procent för Sverigedemokraterna, säger Per Nilsson på Demoskop.

Åkessons förtroendesiffror

Andel med mycket eller ganska stort förtroende för SD-ledaren Jimmie Åkesson enligt Demoskops undersökningar:

28 juli till 4 augusti 2010: 2 procent.

26 till 29 juni 2012: 8 procent.

9 till 12 augusti 2012: 11 procent.

8 till 9 oktober 2012: 11 procent.

16 november 2012: 17 procent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.