Foto: Suvad Mrkonjic
 Foto: Suvad Mrkonjic

"Folk tyckte att jag borde ha dödat henne"

Publicerad
Uppdaterad
Polis och allmänhet i Lake County i Kalifornien, där Annika Östberg och hennes dåvarande pojkvän Bob Cox sköt ihjäl två personer, är inte glada över att Östberg har fått komma hem.
- Folk här tyckte att jag borde ha dödat henne, säger Don Anderson, polismannen som grep paret, till Svenska Dagbladet på nätet.
Polismannen Richard Helbush stannade och frågade mannen och kvinnan som hade fått punktering om han kunde hjälpa till. Han avrättades med tre skott i ryggen och ett i huvudet.
Då hade restaurangägaren Joe Torre redan fått sätta livet till.
Året var 1981 och i bilen fanns Annika Östberg och hennes dåvarande pojkvän Bob Cox, båda missbrukare.

Aktiv medhjälp till mord

Enligt domen höll Cox i vapnet både vid mordet på Helbush och Torre, men Annika Östberg dömdes även hon för mord, enligt principen om aktiv medhjälp.
Bob Cox tog livet av sig i häktet. Annika Östberg fick 25 år till livstids fängelse.
28 år har gått sedan dess. Annika Östberg har sökt villkorlig frigivning fyra gånger och har ansökt om att få avtjäna resten av sitt straff i Sverige.
Varje gång har hon blivit nekad.
Därför kom det som en chock för de boende i Lake County när de nu i veckan plötsligt fick höra att Annika Östberg var på väg hem. Så sent som i september förra året fick hon offentligt nej till tidsbestämt straff av Kaliforniens kriminalvårdsnämnd, som menade att svenskan fortfarande inte erkänner hur stor roll hon egentligen hade i morden.
En av de myndighetspersoner som har kämpat för att Annika Östberg ska få sitta kvar i fängelse är distriktsåklagaren Jon Hopkins.

Skrev ett brev

I februari i år fick han veta att man återigen diskuterade Östbergs fall och skickade därför ett brev till kriminalvårdsnämnden där han redogjorde för sin syn på saken.
Hopkins fick inte ens ett svar, vilket förvånar honom, uppger han för Lake County News. Det verkar som att ärendet har hanterats på högre nivå.
Don Anderson, polismannen som grep Bob Cox och Annika Östberg efter mordet på Richard Helbush, besköts innan han lyckades med sitt uppdrag.
Han berättar för SvD.se att han hörde larmet på polisradion och upptäckte kollegan Helbush stulna bil.
- Jag svängde runt, det blev en kortare biljakt innan de kraschade på väg 175 vid Dry Creek Road. Det var en skarp sväng som de missade, säger Anderson.

"Försökte nå pistolen"

Skottlossning uppstod innan Cox träffades av flera skott och Annika Östberg klev ur bilen.
- Först såg det ut som hon försökte gå mot mig, men sen vände hon tillbaka och lutade sig över honom. Jag gick runt bilen och var då bakom dem. Jag såg hur Annika försökte nå pistolen.
I det här läget sprang polismannen fram, tog tag i Annika Östbergs bakhuvud och tryckte ned henne i marken.
- När jag besökte Sverige fick jag höra att jag var för brutal när jag grep henne. Men de försökte döda mig. Jag tryckte ner hennes ansikte i marken och efteråt märkte jag hur jag rivit loss en bit av hennes hår. När jag skulle få in henne i bilen gjorde hon motstånd, säger Don Anderson till SvD.se.
- Samtidigt så fick jag kritik från kollegor här hemma för att jag inte skjutit ihjäl dem båda. Folk här tyckte att jag borde ha dödat henne.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag