”Folk kommer börja bråka och tända eld på saker”

På Pennsylvania Convention Center har rösträkningen pågått dygnet runt för att få ett resultat i den potentiellt avgörande delstaten. Sent i går gick president Trumps kampanjstab till attack mot Philadelphia. Nu fruktar människor där att det kommer leda till kaos på gatorna. Expressens utsända Johan Eriksson har träffat flera i Pennsylvania som uttrycker oro.
Tawanda Savage.
Bilder från Pennsylvania.
Foto: Johan Eriksson
Bilder från Pennsylvania.
Foto: Johan Eriksson
Bilder från Pennsylvania.
Foto: Johan Eriksson

PHILADELPHIA. På Pennsylvania Convention Center har rösträkningen pågått dygnet runt för att få ett resultat i den potentiellt avgörande delstaten.

Sent i går gick president Donald Trumps kampanjstab till attack mot Philadelphia. 

Nu fruktar människor här att det kommer leda till kaos på gatorna. 

– Folk kommer börja bråka och tända eld på saker – de är arga, säger Tawanda Savage, 48. 

Valnatten slutade som många befarat – utan något klart resultat, men med självsäkra uttalanden från båda sidor. 

Men under onsdagen kom flera svängningar i omröstningar och Joe Biden gick framåt på bred front. Rostbältesdelstaterna Wisconsin och Michigan gick till Biden. 

Pennsylvania med dess 20 elektorsröster var den kanske allra hårdast uppvaktade delstaten av kandidaterna i spurten. Både Trump och Biden la många besök både i städerna och på landsbygden här. 

Och som väntat såg det tidigt bra ut för Trump. Pennsylvania är en av de delstater som räknar rösterna från vallokalerna först och poströsterna efter det, vilket gjorde att det såg ljust ut för Trump tidigt, men ju fler efterhandsröster som kom in, desto jämnare ser det ut att bli. 

Vilket inte president Trump tog emot särskilt väl.

”De hittar Bidenröster överallt – i Pennsylvania, Wisconsin och Michigan. Så dåligt för vårt land!”, twittrade Trump och fortsatte senare med att fortsätta med att ifrågasätta poströsterna. 

”Vi vinner Pennsylvania stort, men Pennsylvanias Secretary of State meddelade just att det är ”Miljoner valsedlar kvar att räkna.”

Biden övertygad om att vinna Pennsylvania

Det var dock precis vad som förväntades hända, i och med Pennsylvanias rösträkningssystem. 

Rösterna här räknas på Pennsylvania Convention Center, några stenkast från Philadelphias pampiga stadshus. För att stävja snacket om röstfusk sänder Pennsylvania sin rösträkning direkt på Youtube, så alla kan följa den. 

Under onsdagseftermiddagen hölls en presskonferens på konferenscentret där man inte ville säga säkert hur lång tid det väntas ta att bli klar.  

När Joe Biden talade efter tiotiden i går kväll och förkunnade att han var övertygad om att han skulle vinna valet var han väldigt positiv till sina chanser i Pennsylvania. 

– Det känns väldigt bra i Pennsylvania. Nästan alla röster som är kvar är poströster och vi har vunnit 78 procent av poströsterna. 

Människor har gått ut på gator och torg under den mycket jämna rösträkningen.
Foto: Johan Eriksson

Efter Joe Bidens framträdande från Delaware dök Donald Trumps advokat Rudy Giuliani upp i Philadelphia med stämning och en stenhård – och ostyrkt – attack om fusk. Det rör sig om flera olika fall, däribland att republikanerna inte kunnat observera rösträkningen. 

– Det är 120 000 röster som bara borde tas bort! Och det här är ett område där Biden får 60-70 procent röster. Jag vet inte hur många andra områden det här pågår, säger Giuliani. 

– Jag har aldrig hört talas om en räkning där man leder med 400 000 röster med 80 procent räknat utan att det ses som en vinst! Hur mycket måste man leda med? Tror ni vi är är dumma? Tror ni vi är idioter? Demokraterna tror ni är det, säger Giuliani. 

Tungt beväpnade poliser

Philadelphia var fullt av poliser under onsdagen, bland annat tungt beväpnade grupper och folk var oroliga för vad som ska komma.  

Tawanda Savage, 48, som jobbar med mentalsjukvård var inte imponerad över hur Trump betedde sig under natten, då han utropade sig själv som segrare. 

– Rösterna var ju inte ens räknade! Varför ska han sitta där och säga så? Den där attityden… Hur kan du utgå från att du ska vinna?! Det är ju ingen som vet. Jag hoppas bara att det blir rättvist. 

Men även om hon hoppas på Biden, för att han ska kunna komma med förändring, tror att det kommer bli våldsamt i staden – oavsett vem som vinner.

– Folk kommer vara ute och hålla på, börja bråka och tända eld på saker och allt möjligt. Jag hoppas att det inte händer, men det lär bli problem. Folk här är upprörda och arga, det finns mycket ilska. Nu ser det inte bra ut. Saker ser inte bra ut. 

Sjuksköterskan Ariel Green, 25, från Philadelphia är inne på samma linje. 

– Jag litar på de som räknar och jobbar natten igenom för att bli klara. Om det behövs en omräkning, då är det så. Men läget här är skört. Det låter som det kan bli otrevligt häromkring. 

Under tidig kväll i Philadelphia samlades demonstranter vid stadshuset för att protestera för att röstningen ska fortgå (och mot polisvåld). Flera stora banderoller syntes med texten ”count every vote” – räkna varje röst. 

Många poliser var på plats och stämningen var laddad, men inledningsvis helt utan våld. 

José Figuroa, 22, Miami: – Jag är nervös. Jag vet inte om det kommer bli så mycket förändring oavsett vem som vinner, men det är spännande att se hur det slutar. Jag tror det kan bli massor av arga människor, oavsett vem som vinner.
Foto: JOHAN ERIKSSON
ariel Green: ”Litar på de som räknar”
Expressens Johan Eriksson på plats i Pennsylvania.
Poströsterna får en allt mer central roll under det pågående valet i USA.
Minns du presidentkandidaterna som snubblade på mållinjen?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.