Gunay Asadova såg överfallen och ramlade ihop av chocken."Jag låg på marken. Jag trodde att de skulle hugga folk med knivar", säger hon. Foto: Meli Petersson EllafiGunay Asadova såg överfallen och ramlade ihop av chocken."Jag låg på marken. Jag trodde att de skulle hugga folk med knivar", säger hon. Foto: Meli Petersson Ellafi

Gunay Asadova såg överfallen och ramlade ihop av chocken."Jag låg på marken. Jag trodde att de skulle hugga folk med knivar", säger hon.

 Foto: Meli Petersson Ellafi
Hammam Al Shihabi säger att vakterna var de enda som gick emellan och skyddade dem som blev attackerade. "Jag blev så klart väldigt rädd. Jag vågar inte gå ut ensam i dag. Jag kunde inte sova i natt", säger Hammam Al Shihabi. Foto: Meli Petersson EllafiHammam Al Shihabi säger att vakterna var de enda som gick emellan och skyddade dem som blev attackerade. "Jag blev så klart väldigt rädd. Jag vågar inte gå ut ensam i dag. Jag kunde inte sova i natt", säger Hammam Al Shihabi. Foto: Meli Petersson Ellafi

Hammam Al Shihabi säger att vakterna var de enda som gick emellan och skyddade dem som blev attackerade. "Jag blev så klart väldigt rädd. Jag vågar inte gå ut ensam i dag. Jag kunde inte sova i natt", säger Hammam Al Shihabi.

 Foto: Meli Petersson Ellafi

"Folk fick panik och sprang åt alla håll"

Publicerad

Den maskerade rasistmobben gick till attack mot mörkhyade kvinnor och män på Sergels torg.

Vittnen berättar hur de skrek rasistiska hatord till mörkhyade och kallade ordningsvakter som skyddade offren för "landsförrädare”.

–Jag var så rädd att de skulle knivhugga folk, säger vittnet Gunay Asadova som föll ihop av chocken.

Plattan vid Sergels torg stormades vid 20-tiden under fredagskvällen av mellan 30 till 50 maskerade och svartklädda män. De kom från Drottninggatan vid Åhlénshuset och gick till rulltrapporna vid Sergels torg. Där började de maskera sina ansikten, berättar vittnen för Expressen. En grupp unga män med invandrarbakgrund blev där misshandlade av hatmobben.

– De slog mig på ryggen och magen flera gånger, säger en man som kom som flykting från Syrien för ett halvår sedan.

Han är för rädd för att visa sitt ansikte i tidningen.

– Jag flydde från Syrien. Jag trodde inte att jag skulle vara med om det här i Sverige, säger han.

Hammam Al Shihabi som för några år sedan invandrade som ensamkommande från Palestina hade med sig sin flickvän och sin kusin. Han sprang ner med dem och tog skydd vid toaletterna vid spärrarna till tunnelbanan. Han såg med egna ögon hur en mörkhyad man blev brutalt nedslagen av flera maskerade män och en kvinna i slöja blev omkullknuffad.

– De sparkade och slog mannen och knuffade kvinnan så att hon ramlade, säger han.

"Låg på marken"

Gunay Asadova såg överfallen och ramlade ihop av chocken.

– Jag låg på marken. Jag trodde att de skulle hugga folk med knivar, säger hon.

Johanna Brixander är arbetsledare på Safe som på uppdrag av Stockholms stad har trygghetsvärdar på Plattan varje kväll. Hon var själv på plats.

– Det blev väldigt kaotiskt här vid 20.30-tiden. När vi står här ser vi att det kommer två ungdomar springandes nedför trappan. Efter dem kommer maskerade killar. De vänder i rulltrappan till höger när de ser ordningsvakter här nere.

Strax efter ser hon ett 30-tal maskerade män komma inspringandes från Plattan.

– De kommer in och skriker och gapar och börjar slå. De slår in en mörkhyad kille vid biljetthallen. Vi står bredvid och larmar, säger Johanna Brixander.

"Sparkade och slog"

Flera vittnen berättar att det endast fanns tre ordningsvakter på plats inledningsvis. De ingrepp mot gänget som misshandlade den mörkhyade mannen, som enligt vittnen såg ut att ha afrikansk bakgrund och var i 20-årsåldern.

– Tre-fyra personer sparkade och slog den mörkhyade mannen. En satt på honom och slog, berättar ett vittne.

Ordningsvakterna tacklade bort gärningsmannen som satt på offret . De gjorde en mur mellan sig och den misshandlade. Under tiden skrek de 35-40 maskerade männen rasistiska ord som ”vi ska slå blattarna”, ”blattejävlar” och ”vi ska ta svartingarna”. Ordningsvakterna fick höra att de var landsförrädare som skyddade svartingar, pedofiler och våldtäktsmän.

– Det var uppenbart att de var ute efter invandrare, säger vittnet.

"Fick panik och sprang"

Hammam Al Shihabi säger att vakterna var de enda som gick emellan och skyddade dem som blev attackerade. Enligt honom hade flera av de maskerade männen batonger som de slog dem som såg ut att ha utländsk bakgrund. En grupp på fyra-fem personer ska ha varit mest våldsbenägna, medan resten stod och skrek och stöttade mobben.

– Folk fick panik och sprang åt alla håll, säger Hammam Al Shihabi.

Inspelningar från vittnen visar hur några få ordningsvakter går på rad mot de maskerade männen. De följde efter dem när de försvann mot Sergelgatan, Sveavägen och svängde av mot Hötorget och ner mot Vasagatan. Där greps några av männen som deltagit i det rasistiska överfallet.

– Jag blev så klart väldigt rädd. Jag vågar inte gå ut ensam i dag. Jag kunde inte sova i natt, säger Hammam Al Shihabi.

Christer Birgersson, kommenderingschef vid Stockholmspolisen, säger att två greps och sju omhändertogs vid Sergels torg.

Kopplingar till huliganer

Han säger att polisen har uppgifter om att gärningsmännen ska ha kopplingar till Stockholmslagens våldsamma fotbollsfirmor.

– De uppgifterna fick vi in i går också, att det kan röra sig om supportrar som är delaktiga i det som hände i går.

Innan attacken spreds flygblad runt Sergels torg där det stod att männen skulle "markera" mot ensamkommande flyktingungdomar från Nordafrika.

– Vi har dem som en del i vår förundersökning och så fort vi konstaterar att det här är något brottsligt så kommer vi att upprätta en anmälan och utreda det, säger Christer Birgersson.

På lördagskvällen hade polisen förstärkt bevakningen i Stockholm City och runt Sergels torg.

– Vi vill inte chansa, säger Albin Näverberg, presstalesman vid Stockholmspolisen till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag