Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven öppnar för ny folkräkning

Socialdemokraterna har tidigare sagt nej, men nu öppnade Stefan Löfven för att diskutera frågan om folkräkning. Moderaterna kommer nu att lägga fram ett konkret förslag i skatteutskottet.
Stefan Löfven, S.
Foto: OLLE SPORRONG

Stefan Löfven (S) öppnar för en ny folkräkning i Sverige.

– Vi behöver ha koll på befolkningen i landet, säger statsministern.

Moderaterna kommer redan på torsdag att lägga fram ett konkret förslag i skatteutskottet, enligt Ulf Kristersson (M).

SD, KD, L och M förespråkar en ny folkräkning i Sverige för att komma till rätta med problem som folkbokföringsfusk och illegal invandring. Även tunga S-kommunalråd har argumenterat för detta.

Under onsdagens riksdagsdebatt lyfte Ulf Kristersson (M) återigen frågan, och hänvisade till uppgifterna om att Iraks försvarsminister har fått bostadsbidrag i Sverige, och att en uppsatt tjänsteman i Afghanistan har fått föräldrapenning. 

Totalt uppskattas omkring 200 000 personer vara skrivna på felaktiga adresser.

– Det duger inte i ett land där bidrag och förmåner förutsätter att man bor här, och förväntas jobba och betala skatt här, säger M-ledaren.

Stefan Löfven (S) öppnade då för att diskutera frågan. 

– Svar ja, jag ser också ett behov av att se över förutsättningarna för en ny folkräkning. Vi behöver ha koll på befolkningen i landet, så är det, säger statsministern.

Under torsdagen ska Moderaterna lägga fram ett förslag i riksdagens skatteutskott om att genomföra en nationell folkräkning.

”Moderaterna brände blanketter”

Höstbudgeten innehåller även en satsning på en folkräkning i särskilt utsatta områden, bekräftade Löfven senare vid en pressträff. Men statsministern utesluter inte att fortsätta arbetet på nationell nivå.

– Det här får ansvarigt departement och myndighet avgöra, säger Löfven.

S har varit skeptiska till en folkräkning, vad har fått dig att tänka om?

– Nja, nu är det nog så att historiken är den att Moderaterna varit emot folkräkning. Moderaterna brände folkräkningsblanketterna på 90-talet. Vi är tydliga med att vi behöver ha koll på vilka som bor i landet och var. Låt oss se över hur vi gör det här nu så att vi får den bästa sanningen. 

Vad ser du för problem?

– Går det att göra precis som på 90-talet och gå runt och knacka dörr eller kan man göra på andra sätt? Så låt nu myndigheter och departement sätta sig ner och fundera vad vi ska göra effektivast och mest rättssäkert för att vi ska få en bra bild.

Lägger förslag i skatteutskottet

På torsdag ska Moderaterna lägga fram ett förslag i riksdagens skatteutskott. Partiet uppskattar att 500 miljoner kronor behövs för att genomföra en nationell folkräkning nästa år. Skatteverket ska ansvara för arbetet i samarbete med polisen och SCB, enligt Moderaternas skattepolitiska talesperson Niklas Wykman.

Personer som inte deltar i folkräkningen riskerar att bli av med bidrag och andra välfärdsförmåner som kopplas till folkbokföringen, enligt förslaget. På så sätt kan myndigheterna identifiera misstänkta problem och vid behov genomföra fysiska besök.

– En folkräkning kan inte lösa alla samhällets problem och man kan inte hitta alla personer. Men man kan hitta problemområden och riskbostäder. Kopplas det här till välfärd, vård och bidragssystem kommer vi få en bättre koll över tid, säger Wykman.

Idag påbörjas partiledardebatterna – Jenny Madestam om dagen.


Centerledaren om sitt anförande.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt om varför skolan kommer ligga i fokus för hans del under dagens debatt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.