Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Följ nyheterna på Expressen – direkt via Google Assistent

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lena Allerstam
Foto: OLLE SPORRONG
Såhär ser det ut i Ios.
Brukar du lyssna på nyheter? Anna Grev, 32, Bredäng, handläggare på Socialstyrelsen. – Ja, via mobilen. Jag brukar göra det när jag cyklar till jobbet.
Foto: Ellen Pan

Expressen gör en nysatsning på ljud.

Nu kan du följa de senaste nyheterna från Expressen – direkt via Google Assistent. 

– Vi breddar vårt ljudutbud ytterligare med ett format där läsarna snabbt kan uppdatera sig på de viktigaste nyheterna, säger Karin Skogh, chef för digital publicering på Expressen.

Tidigare under hösten lanserades “Google Assistent” på svenska. Googles röstassistent finns nu tillgänglig för både Android- och iOS-mobiler. 

Nu lanserar Expressen i samarbete med Bonnier News Next möjligheten att lyssna på Expressens nyheter via Google Assistent och framåt även via Google Home-enheter.

Karin Skogh, chef för digital publicering på Expressen.
Foto: OLLE SPORRONG

Som läsare kan du välja att, i ljudform, ta del av dagens tre stora nyhetshändelser eller senaste nytt per sektion, till exempel sport. 

– Ljudet är suveränt eftersom du kan göra annat samtidigt. Lyssning som medieform fortsätter att öka och med röststyrning och smarta högtalare förändras medievanorna, säger Lena Allerstam, redaktionell affärsutvecklare på Expressen.  

– Utvecklingen inom digitalt ljud, röststyrning och AI är inne i ett spännande skede med en blixtsnabb utveckling av teknik och innehåll. I många situationer är ljudet det enklaste sättet att förmedla snabba nyheter, säger Henrik Tornberg, teamlead på Expressens utvecklingsavdelning. 

Henrik Tornberg
Nu kan du lyssna på Expressens nyheter via Google Assistent och framåt även via Google Home-enheter.

Expressen har tidigare satsat på ljud i kombination till text i stora reportage och satsningar. 

På Expressens klimatsida kan läsarna till exempel välja om man vill läsa eller lyssna – alternativt fortsätta lyssna där man slutat läsa – på alla klimatreportage som är inlästa av reporter. Under sommaren kunde läsarna ta del av reportageserien ”En svensk The Crown” samt Malin Roos partiledarintervjuer både som ljud och text. 

– Vi såg att intresset för att kunna välja mellan ljud och text, och inte minst att kunna fortsätta lyssna där man slutade läsa var stort, säger Lena Allerstam, redaktionell affärsutvecklare. Du behöver inte lämna reportaget när du inte kan fortsätta läsa. Perfekt om du ska skynda iväg, vill göra något annat samtidigt eller ska gå av bussen på väg till jobbet.

Så här kan det se ut i Android.


SÅ GÖR DU FÖR ATT TA DEL AV EXPRESSEN VIA GOOGLE ASSISTENT:

1. Om du har en Android-mobil, håll ned hemknappen för att starta “Google Assistent”. Om du har en iPhone, ladda hem appen “Google Assistent” från App Store och starta den.

2. Tryck på mikrofon-ikonen och säg “prata med Expressen” eller skriv med tangentbordet.

3. Välj om du vill höra nyheterna att ha koll på i dag eller senaste nyheterna inom en viss kategori genom att prata med appen eller trycka på knapparna.

4. När du valt en rubrik läser appen upp rubrikerna för tre nyheter. Välj den nyhet du vill höra en sammanfattning av genom att säga rubriken eller trycka på den i appen. Du kan också välja att läsa hela artikeln.

5. Tryck på “Ge mig fler nyheter” för att få ännu fler nyheter. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.