Löftena i regeringsförklaringen: Bankskatt • Pensionstillägg • Klimatplan

Statsminister Stefan Löfven håller regeringsförklaring.
Foto: OLLE SPORRONG
Kungen och Silvia.
Foto: OLLE SPORRONG
Riksdagsledamöterna samlades för riksdagens öppnande.
Foto: OLLE SPORRONG

Sverige ska byggas starkare efter pandemin, var Stefan Löfvens (S) budskap i regeringsförklaringen.

Pensionstillägg, klimatplan och slopad ungdomsrabatt är några av statsministerns löften.

– Nu börjar en omställning från krispolitik till långsiktiga investeringar.

Det var en nedbantad riksdag som samlades för riksmötets öppnande på tisdagen, som markerar starten på det nya arbetsåret, och som inleddes med ett anförande av kungen.

– Pandemin har försatt Sverige och världen i ett läge som ställer krav på oss alla. Vi behöver anpassa oss, tänka om och finna nya vägar framåt.

– Klimatförändringen, arbetslösheten, kriminalitet och psykisk ohälsa hör till de problem som har stor påverkan på vår framtid och som fortsatt väntas på att lösas, sade kung Carl Gustaf.

Stefan Löfven: ”Sverige var inte perfekt”

Sedan följde Stefan Löfvens regeringsförklaring. Den innehöll en uppmaning om att bygga ett starkare Sverige efter krisen.

– Det Sverige som drabbades av det nya coronaviruset var inte perfekt, med pågående klimatförändringar, brister i äldreomsorgen och revor i den välfärd som ska garantera människors välfärd, sade statsministern.

Enligt Löfven ska januariuppgörelsen utgöra grunden för politiken, med såväl skattesänkningar för löntagare som satsningar på välfärden. Dessutom ska den ekonomiska återstarten vara grön.

– Den sammanhållning som präglat Sverige under krisen behövs även framöver. Tillsammans ska vi bygga något starkare än tidigare.

Löftet: Pensionstillägg om 600 kronor

Statsministern betonade ett antal satsningar: 

Regeringen arbetar just nu på Sveriges första handlingsplan för att förverkliga en cirkulär ekonomi. 

Vid sidan av klimathandlingsplanen utlovade Löfven att regeringen ska återkomma med en järnvägsproposition, i syfte att genomföra den ”största järnvägssatsningen i modern tid”.

För pensionärer aviserades ett pensionstillägg om uppemot 600 kronor i månaden som införs nästa år. Dessutom ska skillnaden i beskattning mellan pension och lön tas bort.

När det kommer till säkerhetspolitiken ska en särskild bankskatt införas för att finansiera satsningar på försvaret.

Även kriminaliteten avhandlades i regeringsförklaringen. Stefan Löfven utlovade bland annat slopad straffrabatt för unga.

– Vi ska trycka tillbaka de kriminella gängen. Vi ska se till att dagens unga inte blir morgondagens brottslingar, säger Stefan Löfven.

Statsministern erkänner bristerna i coronahanteringen vid riksmötets öppnande: ”Sverige var inte perfekt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.