Utbildningsminister Anna Ekström säger att hon ”ofta påpekat” att Sverige har problem med bristande likvärdighet och ojämlikhet i skolan. Anna Ekström konstaterar dock att svenska elever presenterar ”relativt väl” i PISA.
Riksrevisionen slog i dag i en rapport ner på Skolverket och regeringen på hur PISA-undersökningen 2018 hanterats. Kritiken har legat i att för många elever inte deltog i undersökningen.
”Får inte finnas några frågetecken”
Nu uppger Ekström att Skolverket hade ”kunnat göra mer” för att informera skolor om vilka elever som ska exkluderas på grund av bristande kunskaper i svenska.
– Skolverket har såväl externt som i media hela tiden varit tydliga med att PISA-studien genomfördes på ett korrekt sätt. Inte bara Skolverket men också OECD har hela tiden menat att PISA 2018 genomförts i enlighet med gällande regelverk och att det inte finns skäl att ifrågasätta resultaten. Men uppenbarligen finns fortfarande frågetecken, säger Anna Ekström.
Tjänsteman larmade internt om felaktigheter kort efter att PISA-undersökningen gjorts. Men trots det följdes aldrig uppgifterna upp.
Kritiken mot utbildningsministern har varit hård – men Anna Ekström slår ifrån sig.
– Jag delar inte bilden att vi eller jag inte skulle ha agerat. Självklart lyssnar jag på våra tjänstemän. De synpunkter som togs upp i den promemorian har tagits i beaktning.
Utrikesfödda elever
Enligt Anna Ekström rör oklarheterna främst utrikesfödda. Men det stämmer inte, enligt Riksrevisionens rapport. De felaktiga exkluderingarna gäller även för inrikesfödda elever.
– Det jag menar är att efter att ha tagit del av rapporten konstaterar jag att vi måste sätta ett frågetecken för PISA 2018 när det gäller utrikesfödda elever.
Det framgår ju av rapporten att det inte endast gäller utrikesfödda elever?
– Det konstaterandet jag har gjort gör jag på grundval av att jag har läst Riksrevisionens sammanfattning. Jag ber att få återkomma. Om jag har missuppfattat rapporten så ber jag att få återkomma.
Opposition anklagar Anna Ekström och regeringen för att ”skönmåla” Sveriges resultat i PISA-undersökningen.
– Jag har ett enda intresse med PISA och det är att få korrekt information om de svenska elevernas kunskapsutveckling. Mitt enda intresse är ett det ska vara korrekt och att regeringen och det svenska folket kan lita på den. Då är det bara att konstatera att utrikes födda elevers deltagande i PISA 2018, där måste vi sätta ett frågetecken, säger Ekström.