Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FOI-förhandlaren:
"Det var på tiden"

Foto: SVT

Dick Sträng som tidigare var anställd på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, är inte förvånad över att försvarsminister Sten Tolgfors väljer att avgå.

- Det kanske är på tiden, säger han till Expressen.se.

Dick Sträng var den vid FOI som fick uppdraget att grunda bulvanföretaget SSTI, som skulle hjälpa Saudiarabien att förverkliga planerna på en vapenfabrik. Han har tidigare sagt till Dagens Industri att det är "fullständigt uteslutet" att den fulla informationen i affären inte skulle finnas på försvarsdepartementet.

Han är inte förvånad över att Sten Tolgfors väljer att gå.

- Efter det som kom fram i går (Aftonbladets avslöjande om att Sten Tolgfors skulle skyddas från Saudi-affären, reds anm) så bör de börja fundera på vad som mer kan komma fram och det borde göra dem rätt kallsvettiga, säger Dick Sträng.

Tror inte på förklaringen

Vid presskonferensen som Tolgfors höll tillsammans med Fredrik Reinfeldt i dag, berättade han att de diskuterat en avgång redan i oktober förra året. Skälet till att han lämnar sin post är enligt honom själv att han tappat energi och glädje. De senaste veckornas medieuppmärksamhet blev "droppen som urholkade stenen".

Den förklaringen tror inte Dick Sträng på.

- Av skäl som jag inte vill gå in på så tror jag inte ett ögonblick på det, nej.

Sten Tolgfors har tidigare kritiserat FOI. Under presskonferensen den 9 mars anklagade han bland annat myndigheten för att ha gått för långt i samarbetet med Saudiarabien - utan försvarsdepartementets vetskap.

- Det mesta är fullständigt åt pipan, men jag har valt att inte bemöta honom på vad som sades där.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.