Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

FOI-chefen: Ryska ”troll” attackerar min personal

Rysslandsexperten: ”Putin verkar ha bestämt sig”
Kennet Alexandersson, senior analytiker för Säpo.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Totalförsvarets forskningsinstitut har haft ryska påverkansoperationer mot sin personal under en lång tid. 

”Med rent hittepå försöker ryska 'troll' ta heder och ära av mina medarbetare”, skriver FOI:s generaldirektör Jens Mattsson i ett inlägg på Linkedin. 

Även Säpo har tidigare kunnat bekräfta ryska attacker på svenska forskare och journalister. 

Jens Mattsson har varit generaldirektör på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) sedan 2019. Under söndagen skrev han ett inlägg på Linkedin där han berättar hur hans medarbetare länge trakasserats av ryska underrättelseagenter. 

”Sedan jag blev GD på FOI 2019 så har jag haft medarbetare som trakasseras av ryska underrättelseagenter, ryska 'troll' som med rent hittepå försöker ta heder och ära av mina medarbetare, vågor av IT-attacker mot våra system mm. Kreml har till och med riktat sanktioner mot en av våra mellanchefer för att ha lett arbetet med att analysera prover från den välkände oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.”

Säpo bekräftar attacker på forskare och journalister 

I inlägget poängterar även Mattson att Rysslands agerande påverkar alla:

”Vi företräder Sverige och varje provokation eller hot mot mina medarbetare är oacceptabel och riktar sig i någon mening mot oss alla.” 

Redan 2018 sa Säpo på sin årsbokspresskonferens att man känner till fall av forskare och journalister som förtalats och hängts ut av Ryssland.

– Försök att tysta den fria forskningen och fri press innebär att svensk handlingsfrihet begränsas, sa Kennet Alexandersson, senior analytiker för Säpo på presskonferensen 2018.

Anna Wieslander från Allmänna försvarsföreningen (AFF) förklarar aktuella frågan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.