Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föddes i Nazityskland – stöttar NMR i Almedalen

Nazistveteranen och numera NMR-medlemmen Vera Oredsson, 89, är i Visby för Almedalsveckan.
Foto: SVEN LINDWALL
För de svenska nazistmännen är Vera Oredsson en koppling bakåt – till Nazityskland och till efterkrigstidens svenska nazism.
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Vera Oredsson när hon deltog vid NMR:s stora demonstration i Stockholm i november förra året.
Foto: SVEN LINDWALL
NMR:s ledare SImon Lindberg håller tal i Almedalen.
Foto: SVEN LINDWALL

Vera Oredsson, 89, är Nordiska motståndsrörelsens koppling bakåt – till Nazityskland och till efterkrigstidens svenska nazism.

Nazistveteranen och numera NMR-medlemmen är i Visby för Almedalsveckan. 

– Jag är uppfostrad in i nationalsocialismen sen 1938. Det har jag aldrig tvivlat på, säger Oredsson.

Mitt bland de tatuerade och skäggiga männen från NMR står Vera Oredsson. För den svenska naziströrelsen är hon en galjonsfigur och länk bakåt i tiden.

När Expressen möter henne i Visby ett par stenkast från NMR:s tält i hamnen säger hon ja till att svara på frågor men hör först med NMR om de har något emot det.

– Det är ju fiendemedia, säger en person bredvid henne. 

– Ja, ja, det vet jag väl, svarar Oredsson men stannar. 

"Kämpar mot lögnerna" 

Oredsson föddes i Berlin 1928. Hennes pappa var med i Sturmabteilung, SA, och själv engagerade hon sig i Bund Deutscher Mädel, ett slags Hitlerjugend för flickor. 

Vera Oredsson var med Bund Deutscher Mädel, ett slags Hitlerjugend för flickor som ung.
Foto: / HELENE LÖÖWS PRIVATA BILDARKIV EXPO/HELENE LÖÖW

Ungdomsorganisationen Hitlerjugend var ett sätt för nazistpartiet att både rekrytera medlemmar och, under kriget, soldater. Baldur von Schirach som ledde Hitlerjugend var också en av dem som dömdes för krigsbrott under Nürnbergrättegångarna. 

– Ja det var ju med Hitlerjugend och hela tiden. Sedan kom jag och så hittades en massa lögner. Det är de lögnerna jag kämpar mot hela tiden. Det är en helt annan situation, ungdomsrörelsen var på ett helt annat sätt än det beskrivs här i Sverige, säger Vera Oredsson. 

Hur menar du? 

– Den var ju någonting underbart egentligen. Fostran, kärlek till landet, kärlek till sin egen ras och det var inget hat som ni påstår. 

Har du tvivlat på nazismen någon gång?

– Nej det har jag aldrig gjort. Jag är uppfostrad in i nationalsocialismen sen 1938. Det har jag aldrig tvivlat på. 

Bytte nazistmake på 60-talet 

Våren 1945, när Adolf Hitler tog sitt liv och Nazityskland störtats, kom hon till Sverige. Fem år senare gifte hon sig med Sven Olov Lindholm som under 30-talet och 40-talet ledde det mest tongivande nazistpartiet i Sverige, Nationalsocialistiska arbetarepartiet som sedan bytte namn till Svensk socialistisk samling.

Men på 1960-talet bytte hon nazistmake till Göran Assar Oredsson som under flera decennier kom att leda efterkrigstidens viktigaste svenska nazistparti, Nordiska rikspartiet. På senare år förde partiet en tynande tillvaro men det var först 2009, året innan han dog, som Göran Assar Oredsson meddelade att partiet inte fanns längre.

Vera Oredsson vid NMR:s demonstration på första maj i Falun i år.
Foto: SVEN LINDWALL

Makarna Oredsson var under flera decennier synonyma med svensk nazism. Vera Oredsson blev också historisk som Sveriges första kvinnliga partiledare när hon mellan åren 1975 och 1978 ledde Nordiska rikspartiet. 

Inte minst i den nazistiska rörelsen var det ovanligt med en kvinna på en så framskjuten position. I själva ideologin är kvinnans roll tydlig – att föda renrasiga barn och ta hand om dem och hemmet. 

Blev medlem i NMR 

Nordiska rikspartiet lyckades aldrig få något egentligt inflytande men personer med koppling till partiet har dömts för mord och vid flera tillfällen gav de sig på politiska motståndare med våld.

Efter makens död 2010 har Vera Oredsson inte skrotat sitt engagemang inom svensk nazism. När "P3 Dokumentär" intervjuade henne i hennes hem 2014 visade hon ett porträtt av Adolf Hitler som hon hängt i sitt sovrum. 

För några år sen gick Vera Oredsson med i NMR, berättar hon själv i Almedalen. 

– Ända sen min make dog känner jag mig lite utanför på något sätt, det politiska arbetet. Det var liksom en chock. Sedan mötte jag olika kamrater från olika partier och så tyckte jag motståndsrörelsen passade mig bäst.

– Den är nationalsocialistisk och jag är nationalsocialist och det passar mig utmärkt. 

Vera Oredsson blev medlem i Nordiska motståndsrörelsen för några år sedan.
Foto: SVEN LINDWALL

"Vinkade åt några clowner"

Deltagandet i årets Almedalsvecka är långt ifrån enda gången hon synts i NMR-kretsar de senaste åren:

Hon deltog i NMR:s förstamajtåg i Borlänge förra året, där hon syntes i de främre leden.

Hon deltog i NMR:s stora demonstration i Stockholm i november förra året, som avslutades med tal i närheten av riksdagen.

Hon gick med i NMR:s förstamajtåg i Falun i år, där hon anmäldes för vad som såg ut som en Hitlerhälsning.

Något Vera Oredsson förnekar. 

– Det är så löjligt, för jag vinkade åt några clowner som stod där och gapade och skrek, säger hon. 

Hon har ställt upp på flera intervjuer med NMR:s nättidning Nordfront som lagt upp dem på Youtube.

Flera av ledarpersonerna inom NMR har ett brottsligt förflutet, något som Vera Oredsson inte vill kommentera.

De tre NMR-medlemmarna Viktor Melin, 23, Anton Thulin, 20 och Jimmy Jonasson, 51, dömdes på fredagen till fängelsestraff för sammanlagt tre attentat i Göteborgsområdet. 

Philip Olsson, Linus Edberg Vosthenko och Jimmy Björk är dömda för våldsamt upplopp efter att NMR attackerat poliser under en demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm i januari 2016. 

NMR-ledaren Simon Lindberg dömdes 2007 till fängelse efter en attack mot RFSL-lokalen i Kristianstad och bland andra Emil Hagberg är dömd för attacken mot demonstranter i Kärrtorp 2013.

Fredrik Vejdeland, chefredaktör för nättidningen Nordfront, är dömd flera gånger för hets mot folkgrupp.

NMR:s ledare Simon Lindberg.
Foto: SVEN LINDWALL

Hur ser du på de brott som kopplas till Nordiska motståndsrörelsen?

– Brott? De har inga brott, säger Vera Oredsson.

Det finns ju flera domar, till exempel hets mot folkgrupp eller...

– Ja ja ja. Men det beror ju på att om någon blir angripen och försvarar sig så är ni alltid emot oss. Om någon slår mig och jag slår tillbaka då är det absolut säkert att jag blir häktad men inte den som slår mig. Hela tiden har det varit så där. 

Det kom en dom i fredags mot tre personer som är kopplade till NMR efter bombdåd mot flyktingförläggningar och syndikalisterna?

– Men det har jag ingen som helst insyn i så det vet jag inte om jag kan svara ja eller nej på. Vad jag har erfarit genom Nordiska rikspartiet så har det alltid skyllts på nationalsocialister även om de var helt oskyldiga. Så det är väl samma sak här. 

Förnekar Förintelsen 

För den svenska nazismen – och inte minst NMR som i dag är den mest tongivande nazistorganisationen – är Vera Oredsson den levande länken bakåt i historien. Hon tror att rörelsen kommer att göra skillnad, säger hon. 

– Jag är i alla fall så pass gammal så den tiden får jag antagligen inte uppleva. Men jag kommer arbeta för den så länge jag kan för att de ska kunna uppleva det, ungdomen.

NMR har flera gånger förnekat Förintelsen.
Foto: SVEN LINDWALL

NMR har upprepade gånger förnekat Förintelsen – trots att det är ett välbelagt historiskt faktum. I sitt tält i nere i hamnen i Visby säljer de också en bok av den ökände Förintelseförnekaren Robert Faurisson.

När frågan tas upp avbryter Vera Oredsson intervjun. 

– Börja inte med judesnacket, det tycker jag inte om. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.