Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Födde i trädgården – utan sjukpersonal

Jacqui Wilsson säger att det inte var något snack om att hon skulle föda hemma.
Foto: Tinna Björk Ólafsdóttir
Anledningen till att ingen barnmorska var med i trädgården var delvis ekonomisk säger hon.
Foto: Tinna Björk Ólafsdóttir

Jacqui Wilsson, 31, från Järna trotsade vårdens rekommendationer.

I stället för att föda barn på sjukhus med en barnmorska vid sin sida förlöste hon sin dotter hemma i sin egen trädgård, vilket SVT Nyheter var först att rapportera om.

– Hon mår jättebra och jag är glad att det var min partner som fick ta emot henne, säger hon. 

En solig dag, den 4 augusti 2018, föddes Lumina. På bilderna från förlossningen ser man att det är en solig dag, eftersom den ägde rum utomhus i mamma, Jacqui Wilssons egen trädgård.

– Jag bestämde det tillsammans med min partner när jag fick reda på att jag var gravid. Det var aldrig något snack om saken.

Hon har själv varit med på många förlossningar och stöttat mamman. Det påverkade hennes beslut att själv välja bort en sjukhusförlossning.

– Jag jobbar som doula, alltså inte med det medicinska men jag är med de som föder. Oftast sker förlossningarna på sjukhus och jag ser att det är mycket stress där, det behövs mer pengar i förlossningsvården helt enkelt.

”Sjukhusen är fulla och överbelastade”

Jacqui Wilsson rekommenderar andra att föda med medicinsk personal.
Foto: Tinna Björk Ólafsdóttir
Hon har varit med på flera förlossningar och sett att det kan vara stressigt.
Foto: Tinna Björk Ólafsdóttir

Hon var också orolig för risken att behöva åka till något annat sjukhus i fall det inte skulle finnas plats på det som hon skulle ha valt.  

– Det finns inte tillräckligt med förlossningsplatser för alla som ska föda barn inom Stockholms läns landsting. Sjukhusen är fulla och överbelastade. Kvinnor föder i taxibilar eller på väg till andra landsting. Det kändes mer harmoniskt att planera för en förlossning hemma där jag visste att jag var välkommen, säger hon.

Jacqui och hennes partner med den nyfödda dottern Lumina.
Foto: Tinna Björk Ólafsdóttir

Ingen medicinsk personal närvarade

På tisdag röstar politikerna i Region Stockholm om att slopa hemförlossningsbidraget. Bidraget är 22 000 kronor och betalas sedan 2002 ut från regionen till en hembarnmorska som sköter förlossningen hemma. Men nu väntas bidraget att röstas bort av den blågröna majoriteten i Stockholm, rapporterar SVT.

Detta tycker Jacqui Wilsson är synd.

Hon fick inte ta del av bidraget under sin förlossning eftersom det bara gäller delas ut till mammor som fött barn tidigare. På grund av kostnaden det hade inneburit avstod Jacqui att ha en barnmorska eller någon annan medicinskt utbildad personal vid sin förlossning.

– De flesta har ju det, jag och min partner landade i att det räckte med att vi hade varandra och en kompetent doula med oss, vi hade ingen medicinsk personal med. Jag rekommenderar andra att ha en barnmorska på sin förlossning, men det var inte så vi gjorde.

”Det var mitt sistahansval”

Också vården rekommenderar att en barnmorska närvarar, skriver SVT.

Hon säger att hon sökt sjukvård om något oförutsätt hände under förlossningen.

– Jag tänker att risken för en frisk kvinna i en frisk graviditet inte är så stor. Om något hade dykt upp så hade jag inte riskerat mitt eller mitt barns hälsa genom att stanna hemma, då hade vi tagit bilen eller ringt en ambulans, men det var mitt sistahandsval. Mitt förstahandsval var att ringa en erfaren väninna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.