Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Födde baby akut på sjukhuset utan BB

Förlossningen gick väl, trots att BB stängde för ett år sedan. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Protesterna var starka i samband med nedläggningen. Bland annat var det en grupp kvinnor som ockuperade sjukhuset. Foto: IZABELLE NORDFJELL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Protesterna mot beslutet att lägga ner BB i Sollefteå var starka.

I förra veckan kom en höggravid kvinna in på sjukhuset som nu saknar förlossningsavdelning. Personalen fick hjälpa henne att föda ändå.

– Det var en akut situation, säger Emma Lassen Molander vid Sollefteå sjukhus till Allehanda.

 

BB på Sollefteå sjukhuset stängde för snart ett år sedan. Detta är den första förlossningen på sjukhuset efter det, skriver Allehanda.

Kom in helt oplanerat till sjukhuset

Det var i förra veckan en höggravid kvinna kom in till sjukhuset. Personalen gjorde bedömningen att man inte kunden skicka kvinnan vidare till Örnsköldsvik eller Sundsvall, som det är tänkt.

 

LÄS MER: Arga riksmarschen mot BB-kaoset

 

Lyckligtvis fanns läkare och barnmorska på plats i Sollefteås sjukhus.

– Det var en akut situation där vi gjorde bedömningen att vederbörande skulle stanna kvar för en förlossning i Sollefteå, bekräftar Emma Lassen Molander, enhetschef vid Kvinnocentrum på Sollefteå sjukhus, för Allehanda.

Förlossningen blev odramatisk och kvinnan kunde lämna sjukhuset och transporteras vidare efter några timmar. 

Dramatisk förlossning i bilen

Både invånare i Sollefteå och personal på sjukhuset har protesterat mot beslutet att stänga BB och dra ned på en del akutsjukvård. För den som ska föda blir det en resa på tio mil till Örnsköldsvik eller Sundsvall om man bor i Sollefteå.

 

LÄS MER: Vägskylten som varnar för födande kvinnor i Västernorrland

 

BB stängde den 30 januari 2017. Redan i februari rapporterades om en kvinna som fött ett barn i en bil på vägen mellan Sollefteå och Örnsköldsviks sjukhus.

Det var Emma Andersson som efteråt beskrev förlossningen som en mardröm, utan byxor och barfota i minusgrader med navelsträngen hängandes. Det slutade dock lyckligt. Ambulansen mötte upp och var på plats tre minuter efter att en liten flicka fötts i bilen vid vägkanten.