Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föda i bil-kursen har blivit en världsnyhet

När BB i Sollefteå stänger den sista januari tvingas blivande föräldrar köra över 10 mil till närmaste BB.Foto: Getty
ABF i Sollefteå ska ha en en studiecirkel i "bilförlossning".Foto: Getty
Maria Dahlberg som är en av två barnmorskor i Sollefteå som kommer att hålla i undervisningen.Foto: Jonas Forsberg / J.FORSBERG PRODUKTION

Stängningen av BB i Sollefteå och den kommande studiecirkeln om hur du föder barn i bilen har skapat svallvågor inte bara i Västernorrland och Sverige.

Två tyska tv-team har ansökt om att få vara med när kursen startar.

– Det är helt ofattbart, säger Stina Näslund, verksamhetschef vid ABF i Sollefteå.

Trots högljudda protester och politisk osämja, beslutet är klubbat och klart, den sista januari stänger förlossningen på Sollefteå sjukhus, och blivande föräldrar på orten måste nu åka de 12–13 milen till Örnsköldsvik eller Sundsvall för att föda.

– Vad ska man ha med i bilen? Hur håller man bebisen varm? Om barnet har dragit i sig vätska eller om moderkakan släpper och man står där mitt på vägen, vad gör jag då? Jag känner att jag behöver alla råd jag kan få, som Emmelie Larsson, gravid i vecka 33 uttryckte sin oro i Expressen.

Hon är en av de som tänker gå "föda i bilen-kursen" när den drar i gång, inom de närmaste veckorna.

 

Emmelie Larsson, gravid i vecka 33, (till vänster i bild med sonen Axel)tänker gå "föda i bilen-kursen". Med på bilden är också Sandra och Katarina, med dottern Ellie.Foto: Jonas Forsberg / J.FORSBERG PRODUKTION

 

Nio har har anmält intresse

Hittills har nio par anmält intresse, berättar Stina Näslund, verksamhetschef vid ABF i Sollefteå.

 

LÄS MER: "Ska jag stå efter vägen i en oplogad kurva och föda barn?"

 

Men inte bara oroliga mammor och pappor är engagerade, kursen har blivit nedringd av internationell media.

– Två tyska tv-kanaler vill komma och vara med första tillfället, RTL och statliga ARD, säger Stina Näslund.

– I Tyskland har man också en utveckling med BB som stänger, men de har alltid hört att Sverige är bäst i världen på denna sjukvård, så de tycker att det låter sanslöst.

– Samma med Kanada. Jag var med i en direktsändning med kanadensisk radio och de undrade "Vad är det som händer med ert land?", säger Stina Näslund och tillägger att man först måste ha ett okej från alla föräldrar.

"Risk att sätta sig i en bil"

Maria Dahlberg som är en av två barnmorskor i Sollefteå som kommer att hålla i undervisningen har tidigare sagt till Expressen:

– Pappor som jag har prata med och som har varit med om att föda i bilen har haft panik, då kan man tänka sig hur det är för mammorna. Vi vet inte exakt hur vi ska lägga upp kursen men det handlar framför allt om att kunna ge trygghet.

– Det säger sig självt att det är en risk att sätta sig i en bil och köra 15 mil när man är på väg att föda barn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.