Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

FN:s varning: Värsta krisen sedan andra världskriget

FN:s livsmedelsprogram köper 50 procent av sin spannmål, som behövs för att mata 125 miljoner människor runtom i världen, från Ukraina.
Foto: Vidar Ruud / TT NYHETSBYRÅN
David Beasley, chef för FN:s livsmedelsprogram, angående den potentiella jordbrukskrisen i Ukraina: ”Vi hade aldrig drömt om att något liknande skulle vara möjligt”.
Foto: SAM MEDNICK / AP TT NYHETSBYRÅN

FN:s livsmedelsprogram varnar om att Ukrainakriget kan leda till en global jordbrukskris.

Något som kan drabba upp till 125 miljoner människor runtom i världen.

– Det är bortom något vi sett sedan andra världskriget, säger David Beasley, chef för FN:s livsmedelsprogram, till The New York Times.


Vill du få allt det senaste om Rysslands invasion i Ukraina? Ladda ner Expressens app för Iphone eller Android, och aktivera pushnotiser i utrikeskategorin.

FN:s säkerhetsråd höll i ett krismöte i tisdags, något som blivit ett veckovist möte, om den försämrade humanitära situationen i Ukraina. Under mötet varnade chefen för FN:s livsmedelsprogram, David Beasley, om att Rysslands krig mot Ukraina har skapat en kris som både påverkar det lokala jordbruket och den globala livsmedels- och spannmålsförsörjningen.

Står för 30 procent av världens tillgång av vete

Orsaken till att David Beasley varnar för en potentiell jordbrukskris beror på att den globala livsmedels- och spannmålsförsörjningen är beroende av Ukraina och Rysslands producering av vete, majs och solrosolja, då de bland annat producerar 30 procent av världens tillgång på vete.

FN:s livsmedelsprogram är även beroende av länderna då de köper 50 procent av spannmålen de behöver för att förse 125 miljoner människor runtom i världen, från Ukraina.

Till följd av kriget har det skett en kraftig prisökning på både bränsle och mat, vilket enligt Beasley har orsakat en ökning av livsmedelsprogrammets driftkostnader med 71 miljoner dollar per månad.

Han tillägger även att det kriget inte enbart påverkar livsmedelspriserna, utan att det leder till ett potentiellt tillgänglighetsproblem om länder inte kan kompensera förlusterna från Ryssland och Ukraina. Då bland annat länder som Egypten och Libanon är över 80 procent beroende av ukrainsk spannmål.

”Hysteriska sanktioner”

Trots varningen om att kriget kan leda till en potentiell jordbrukskris, är länderna oense om vad orsaken är.

USA:s biträdande utrikesminister, Wendy Sherman, anser att Ukraina behövt avbryta exporten av spannmål på grund av att Ryssland har bombat minst tre civila fartyg och blockerat de ukrainska hamnarna.

Samtidigt säger Vasily Nebenzya, Rysslands ambassadör i FN, att det inte är hans land som är ansvariga för krisen, utan att det är en följd av vad han kallar för ”hysteriska sanktioner” som USA och västvärlden infört mot Ryssland.

– Så länge Putin fortsätter sitt krig, så länge ryska styrkor fortsätter att bomba ukrainska städer och blockera hjälpkonvojer, så länge belägrade civila inte kan komma i säkerhet, kommer denna humanitära kris bara att förvärras. I Ukraina, för det ryska folket och runtom i världen, säger Wendy Sherman.

Zelenskyj: Detta är vi redo att gå med på

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, berättar att Ukraina är redo att gå med på Rysslands viktigaste punkt – kärnvapenfritt Ukraina.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.