Expressens reporter Sara Lindh skulle testa jättekackerlackan, men inte ens hundra kronor i locksumma från nyhetschefen kunde få henne att följa FN:s nya kostråd. Foto: Jonathan Näckstrand
Expressens reporter Sara Lindh skulle testa jättekackerlackan, men inte ens hundra kronor i locksumma från nyhetschefen kunde få henne att följa FN:s nya kostråd. Foto: Jonathan Näckstrand

FN:s smaskiga recept

Publicerad
Uppdaterad
LONDON/STOCKHOLM. Här försöker Expressens reporter äta en jättekackerlacka - och rädda världen.
När köttkrisen ökar tycker forskarna att vi ska lägga maskar och småkryp på tallriken.
- De innehåller massor av proteiner, så de är nyttiga, säger Jonas Wahlström, djurexpert.
Vissa insekter är lika proteinrika som kött och fisk, och i larvstadiet är somliga insekter rena vitaminbomben.
- Vi glufsar i oss humrar, räkor och kräftor utan att blinka, men har en spärr när det gäller insekter, säger Bengt Enström, entomolog.
Det vill FN ändra på. Anledningen är att tillgången på gris- och nötkött minskar när antalet människor i världen ökar - samtidigt som köttkonsumtionen mer än fördubblats de senaste 20 åren.

Mindre metangas

Professor Arnold van Huis vid Wageningen University i Belgien har tagit fram en rapport åt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO.
- Större delen av världen äter redan insekter. Det är bara vi i väst som inte gör det, säger han till The Observer.
Tanken är att börja odla insekter som gräshoppor och maskar.
Fördelarna är flera - de är effektiva på att förvandla växter till protein samtidigt som de släpper ut betydligt mindre metangas än nötkreatur, vilket i sin tur är positivt för miljön då metangas bidrar till växthuseffekten och global uppvärmning.

"Äckelfaktorn"

För att göra dem mer aptitliga funderar forskarna på att mala ner krypen och förvandla dem till en slags burgare.
- Det är väldigt viktigt hur man tillagar dem, det måste vara väldigt bra för att överkomma äckelfaktorn, säger van Huis.
Men Bengt Enström tror inte att insekter kommer att slå i Sverige - oavsett tillagning.
- Vi har inte den traditionen här. Vi kommer kanske äta det mer som ett skämt, men inte som en delikatess.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag