FN:s oro för ökningen av hatbrott i Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kritiken bygger bland annat på brandattacker mot moskéer. Bilden är från ett attentat mot en moské i Uppsala, där en molotovcoctail kastades mot lokalen och klotter ritades på fasaden.
Foto: Pontus Lundahl / Tt

Många länder uttryckte oro för ökad främlingsfientlighet när Sverige sattes under lupp i FN:s råd för mänskliga rättigheter, rapporterar SvD.

– Vi är fast beslutna om att bekämpa rasism och främlingsfientlighet, säger kabinettssekreterare Annika Söder till tidningen.

På måndagen granskades Sverige för andra gången gällande hur väl FN:s konventioner om mänskliga rättigheter följs. Inför mötet sammanställdes en rapport – där flera FN-kommittéer kritiserade Sverige för ökande hatbrott, islamofobi, antisemitism, våld mot kvinnor och diskriminering av romer.

"Djupt oroande"

Kritiken var ett återkommande inslag i flera länders muntliga inlägg under måndagens möte i Genève, uppger SvD.

– Rapporter om ökad rasism och främlingsfientlighet i Sverige är djupt oroande. Diskriminering av romer, muslimer och migranter, hatbrott inklusive bränder mot moskéer samt det hemliga romregistret bör särskilt uppmärksammas, sade Essameldin Ahmed, Egyptens representant vid mötet, enligt tidningen.

Många länder betonade att Sverige bättre måste utreda, åtala och straffa skyldiga till hatbrott, islamofobi och antisemitism. Andra uttryckte oro för en växande högerextremism.

"Inte blivit släpade i smutsen"

Annika Söder, Sveriges representant vid mötet, medgav att toleransen minskat i många länder, däribland Sverige.

– Men vi är fast beslutna att bekämpa rasism och främlingsfientlighet i Sverige. Efter bränderna vid svenska moskéer har exempelvis svenska polisen prioriterat utredningar för att hitta skyldiga och se till att de straffas, säger hon till SvD.

Efter dagens förhör ska en avslutande rapport om människorättsläget i Sverige sammanställas och Annika Söder anser inte att de negativa omdömena överskuggat de positiva.

– Det är viktigt att få kritik. Men vi har inte blivit släpade i smutsen, tvärtom, Sverige har fått fantastiskt mycket positiva omdömen och respekt för vårt arbete med mänskliga rättigheter, säger hon till SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.