FN:s krav efter rysk ”kärnvapenterror”

Rysk soldat står utanför kärnkraftverket Zaporizjzja.
Foto: SERGEI ILNITSKY / EPA
Foto: RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY HANDOUT / / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ukraina anklagar ryska styrkor för att medvetet skjuta mot Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja.

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj kallar beskjutningen för ”rysk kärnvapenterror”, rapporterar Reuters.

– Det finns ingen nation i världen som kan känna sig säker när en terroriststat skjuter mot ett kärnkraftverk, sa presidenten i ett tv-sänt tal på söndagen. 

Situationen fortsätter att trappas upp vid Kärnkraftverket Zaporizjzja. 

På söndagen uppgav Ukrainas statliga kärnkraftsbolag, Energoatom, att en arbetare skadades när ryska styrkor attackerade kärnkraftverket under lördagen. 

The Guardian uppger att platsen för anläggningens torrlagring, där 174 behållare med använt kärnbränsle förvaras, drabbades av raketattacker.

Enligt Reuters ska tre strålningssensorer också ha skadats i attacken.

Zaporizjzja, som är det största kärnkraftverket i Europa, skadades efter militära attacker redan i fredags, vilket då tvingade reaktorerna att stänga.

”Rysk kärnvapenterror”

Lördagens attack möts nu av vrede från Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som kallar det för ”rysk kärnvapenterror” i ett tv-sänt tal.

– Det finns ingen nation i världen som kan känna sig säker när en terroriststat skjuter mot ett kärnkraftverk, sa Zelenskyj på söndagen. 

Den ryska ockupationsmakten i området hävdade däremot att det var Ukraina som träffade platsen med flera raketgevär, vilket skadade administrativa byggnader och ett område nära en lagringsanläggning.

Reuters har inte oberoende kunnat verifiera någon av sidornas påstående.

IAEA: Ökar risken för kärnkraftsolycka

De senaste attackerna mot kärnkraftverket Zaporizjzja har oroat omvärlden.

– Jag är extremt oroad över beskjutningen på Europas största kärnkraftverk, vilket understryker den mycket verkliga risken för en kärnkraftskatastrof som kan hota folkhälsan och miljön i Ukraina och utanför, sa varnade chefen för Internationella atomenergiorganet Rafael Mariano Grossi på lördagen.

FN:s generalsekreterare António Guterres kallar attacken för ett självmordsuppdrag. På måndagen krävde han att ”internationella inspektörer” måste få tillgång till kärnkraftsverket. 

– Jag hoppas att dessa attacker upphör och jag hoppas samtidigt att IAEA kommer att kunna besöka kraftverket, säger han på en pressträff i Tokyo, enligt NTB.

Se även: 120 svenskar ska utbilda ukrainska soldater

Skickas till Storbritannien • Bilder från SVT Nyheter Norrbotten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.