FN vill se enad flyktingpolitik

Foto: Jessica Gow / Epa / Tt

Sverige och Tyskland är föredömen när det gäller flyktingpolitik, men det är absolut nödvändigt att resten av EU sluter samman och tar sitt ansvar. Det säger FN:s flyktingkommissarie António Guterres.

Det var på en pressträff i Rosenbad som António Guterres, tillsammans med utrikesminister Margot Wallström (S), biståndsminister Isabella Lövin (MP) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) diskuterade den växande globala flyktingfrågan.

Guterres kallar Sverige för "en stöttepelare" i asyl- och biståndsfrågor, men varnar för att det krävs enade åtgärder, och det snabbt, för att kunna hjälpa de rekordmånga människor som befinner sig på flykt i världen.

– Vi ser en chockerande ökning av människor som tvingas lämna sina hem på grund av konflikt och klimatförändringar, och de dagliga behoven av stöd ökar dramatiskt. Därför är en europeisk solidaritet i frågan absolut nödvändig, säger han.

Morgan Johansson säger att Sverige står redo att ta politiskt initiativ i frågan om andra länder sluter upp.

Enligt Guterres är det inte omöjligt att det kan införas kvoteringssystem för att fördela flyktingar till olika länder, men att detta endast bör ske i undantagstillstånd och att det är bättre om de europeiska länderna själva kan enas i frågan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.