Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FN varnar delstater i USA för skärpta abortlagar

FN-flaggan.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Protester mot de nya abortlagarna i form av en anspelning till tv-serien ”Handmaid’s tale” i Austin i Texas.
Foto: AP / Copyright 2019 The Associated Press. All righ

Flera delstater i USA har röstat igenom skärpta abortlagar. FN riktar nu kritik mot besluten.

– Vi kräver att USA och andra länder ser till att kvinnor har tillgång till säkra aborter, säger FN:s Ravina Shamdasani till Reuters.

Alabama var först ut. I förra veckan röstade delstatssenaten där igenom en lag om att förbjuda abort helt, även vid våldtäkt och incest. Guvernören Kay Ivey skrev sedan under lagen, men den väntas bli överklagad i flera domstolar.

Missouri var nästa delstat att lagstifta om abort, då man på fredagen förbjöd aborter från åttonde veckan.

Utvecklingen i USA oroar FN. Ravina Shamdasani, talesperson för mänskliga rättigheter på FN, menar att lagarna är diskriminerande för fattiga och minoriteter.

”Vi är oroade”

– Vi är oroade över att flera delstater i USA har stiftat lagar som kraftigt begränsar tillgången till säkra aborter för kvinnor, till och med genom att hota med fängelsestraff både för kvinnorna och utförarna av aborter, säger Ravina Shamdasani till Reuters.

Hon fortsätter:

– Vi kräver att USA och andra länder ser till att kvinnor har tillgång till säkra aborter. Ett absolut minimum är att det i fall med våldtäkt, incest och födelsedefekter finns tillgång till säkra aborter.

Abortlagen som har stiftas i Alabama väntas få det svårt att bli implementerad, eftersom det så kallade Roe-mot-Wade-fallet från 1973 slog fast att kvinnor i USA har rätt till abort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.