Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FN: Syriens rebeller använde saringas

Syriens FN-ambassadör Bashar Jafari krävde för bara några dagar sedan att FN skulle utreda misstankarna om att rebellerna använt sig av kemiska vapen i Aleppo.Foto: Mary Altaffer

Rebellerna i Syrien har använt nervgiftet sarin i sin krigföring. Det misstänker FN-kommissionen som utreder övergrepp i inbördeskriget i Syrien.

- Det finns starka misstankar, men ännu inga obestridliga bevis, säger kommissionsmedlemmen Carla Del Ponte enligt nyhetsbyrån Reuters.

Inbördeskriget i Syrien rasar vidare. Över 70 000 människor beräknas ha dött under de två år som gått sedan striderna började och långt över en miljon människor är på flykt.

Flera utredningar om brott mot de mänskliga rättigheterna och användandet av kemiska vapen har satts i gång - och nu kommer åtminstone ett delsvar. I en intervju berättar kommissionsmedlemmen Carla Del Ponte att rebellerna förmodligen har använt sig av nervgiftet sarin i sin krigföring.

Intervjuer

Genom intervjuer med offer, läkare och andra på fältsjukhus har utredarna kommit fram till att det finns starka, konkreta misstankar - om än inte obestridliga bevis - på att rebellerna använt sig av gasen.

- Detta användes av oppositionen, rebellerna. Vi har ännu inte sett några bevis på att regeringens styrkor använt sig av förbjudna kemiska vapen, säger Carla Del Ponte, enligt Reuters.

Regimen och rebellerna har anklagat varandra för att ha använt kemiska vapen vid tre tillfällen under inbördeskriget. En attack ska ha skett i närheten av Aleppo i mars, en annan nära Damaskus samma månad. Den tredje ska ha skett i Homs i december. Del Ponte säger ingenting om när eller var rebellernas attack med sarin ska ha skett.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.