FN skakas av sexskandal – talespersonen: ”I chock”

Två personer filmats i baksätet på en av FN:s fredsbevarande styrkas fordon i centrala Tel Aviv.
Skärmdumpar ifrån videon på FN-bilen.
Foto: Skärmdump
Skärmdumpar ifrån videon på FN-bilen.
Foto: Skärmdump

Deras uppdrag är att värna om freden i världen.

Nu skakas FN av en sexskandal – efter att två personer filmats i baksätet på en av FN:s fredsbevarande styrkas fordon i centrala Tel Aviv.

– Vi är i chock, säger Stéphane Dujarric, talesman för FN:s generalsekreterare till BBC.

Ännu en gång har FN hamnat i en sexskandal som skakar organisationens förtroende i världen.

En 18 sekunder lång film visar när en kvinna sitter grensle på en man i baksätet på på en vit FN-bil i Tel Aviv i Israel. Klippet, som filmats av en anonym person, har fått stor spridning på sociala medier och bekräftats av FN.

– Vi är chockade och djupt oroade över vad vi ser på den här videon, säger Stéphane Dujarric, talesman för FN:s generalsekreterare António Guterres till BBC.

FN utreder händelsen

FN utreder händelsen och säger att de involverade tros vara anställda i FN:s fredsbevarande styra i Israel. Det går inte att se personernas ansikten på filmen, men enligt FN har de identifierats.

Det är inte första gången FN skakats av skandaler. Tidigare har det dock handlat om sexuella övergrepp av olika slag. 

Amnesty International skrev i en rapport från 2004 att unga flickor kidnappades, såldes och utnyttjades sexuellt av FN:s och Natos personal i Kosovo.

FN stängde 2015 av svenske Anders Kompass, som jobbade som chef för fältavdelningen inom FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, efter att han larmat om en rapport att franska soldater begått sexuella övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken.

”Strider mot allt vi står för”

2017 avslöjade nyhetsbyrån AP att minst 100 av FN:s fredsbevarande styrkor på Haiti utnyttjade barn sexuellt i över tio år utan att någon ställdes inför rätta.

Men den här gången tros det vara FN:s egen personal som har sex med varandra i en av organisationens bilar i Tel Aviv.

– Det strider mot allt vi står för, säger Djuarric.

FN har en strikt policy mot sexuellt uppförande och om det visar sig att anställda är skyldiga till brott som strider mot reglerna kan de uteslutas och skickas till sina hemländer.

FN vill inte berätta vilket, eller vilka, länder de kommer från.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.