Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FN:s krav på Nordkorea – medborgare skickas tillbaka

Nordkoreas diktator Kim Jong-UnFoto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN
Denna bilden släppte Nordkorea i slutet på sommaren. Bilden är tagen vid en raketuppskjuting, som var en övning. Foto: KCNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

FN:s säkerhetsråd röstar ja till nya hårdare sanktioner mot Nordkorea.

Beskedet kommer som ett svar efter diktaturens senaste robotuppskjutningar. 

De nya sanktionerna innebär att de nordkoreanska medborgare som arbetar utomlands ska skicka tillbaka till Nordkorea inom ett år, skriver AFP.

De nya sanktionerna gör det också betydligt svårare för Nordkorea att importera raffinerade petroleumprodukter, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Sanktionerna kommer som ett svar efter Nordkoreas senaste robotuppskjutningar.

Landet har genomfört flera övningar där de testat sina missiler, som nu uppges kunna ta sig så långt som till USA.

Genomfördes på order av Kim Jong-Un

Det senaste testet genomfördes så sent som i slutet på november. Då avfyrade landet en ballistisk robotmissil från södra P'yŏngan-provinsen. Testet genomfördes på order av landets diktator Kim Jong-Un.

Statlig nordkoreansk tv meddelade då att det var "den mest kraftfulla" långtdistansrobot landet avfyrat, rapporterade CNN och att den kan nå hela det amerikanska fastlandet. Enligt ett uttalande från Nordkorea hade roboten även ha en "superstor tung stridsspets".

Testet genomfördes på order av Kim Jong-Un och i statlig tv visades det upp en stillbild på diktatorn när han skrev under ordern.

FN:s säkerhetsråd träffades under fredagen för att rösta om de nya sanktionerna.

Omröstningen slutade 15-0 till förmån för skärpta sanktioner. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.