FN ratar USA:s förslag om att fördöma Hamas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley har tidigare anklagat FN för att vara partiskt emot Israel.
Foto: KEVIN HAGEN / AP TT NYHETSBYRÅN
FN ratar USA:s resolution om att fördöma Hamas.
Foto: PETER FOLEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

USA har drivit på för att FN ska fördöma Hamas för att man regelbundet skjuter missiler mot Israel och hetsar till våld. 

Men nu står det klart att FN:s generalförsamling säger nej till USA-resolutionen, rapporterar AFP

I förra veckan rapporterade flera medier att USA drivit på för att få FN att fördöma Hamas. I den resolution som USA har överlämnat till FN förklaras grundorsaken vara att Hamas regelbundet avfyrar missiler mot Israel, uppmanar till våld och hotar säkerheten för civila. 

I USA-resolutionen finns krav på att Hamas och andra militära islamistiska aktörer omedelbart stoppar pågående aktivitet. 

Om förslaget hade röstat igenom i FN hade det enligt Reuters utgjort den första resolution som fördömer Hamas – som har kontrollerat Gazaremsan sedan 2007. 

Nu rapporterar AFP att FN röstat nej till att fördöma Hamas. 

Behövde tv tredjedelars majoritet

ABC News rapporterar att resolutionen hade behövt stöd från två tredjedelar av medlemsländerna i FN:s generalförsamling för att antas. 87 länder röstade för, 57 emot medan 33 avstod.  

Inför omröstningen kallade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley Hamas för ”ett av de mest uppenbara och groteska fallen av terrorism i världen”. 

Enligt Washington Post vände sig Nikki Haley till arabländerna och sa:

– Är hatet mot Israel så starkt att ni vill försvara en terroristorganisation? En terroristorganisation som skadar det palestinska folket?

Tidigare har Nikki Haley anklagat FN för att vara partiskt emot Israel – bland annat för att FN:s generalförsamling antagit flera resolutioner som ger stöd åt palestinierna. 

Israels FN-ambassadör Danny Danon menade att resolutionen var en chans för FN till gottgörelse och sa efteråt att länderna som röstade nej borde skämmas. 

På Twitter tackar Danny Danon Nikki Haley för hennes hårda arbete med resolutionen och skriver att man kommer ”fortsätta att kämpa för sanningen”. 

https://twitter.com/dannydanon/status/1070797441325297664

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.