Det är en grupp personer som jobbar med mänskliga rättigheter inom FN som nu är på plats i Chile. Där ska de samla hundratalas vittnesmål, skriver nyhetsbyrån AP.
De omfattande protesterna i landet har pågått i drygt två veckor. Under den tiden har minst 20 personer dött och över 1 500 personer tagits till sjukhus för sina skador, enligt INDH, Chiles institut för mänskliga rättigheter.
FN utreder Chiles polis
Den chilenska polisen har anklagats för att ha brutit mot lagen med bland annat övervåld – och det är det FN nu ska utreda.
Enligt AP har de fått in vittnesmål om brustna ögonglober, brutna ben och en rad andra allvarliga skador till följd av att polisen använt sig av gummikulor och tårgas.
– Vi är säkra på att polisen inte har respekterat sina egna riktlinjer om hur mycket våld som är lämpligt, säger Enrique Morales, människorättschef vid läkarorganisationen Colegio Médico, till nyhetsbyrån.
Inrikesministern Gonzalo Blumel säger dock emot, och menar att polisen ”från första stund” fått instruktioner om att följa reglerna och säkra allmänhetens trygghet.
INDH stämmer staten
Utredningen initierades av Michelle Bachelet, FN:s chef för mänskliga rättigheter och tidigare president i Chile. Den kommer att pågå till 22 november. Bara i fredags hördes runt hundra personer, bland annat läkare och studenter. Enrique Morales och andra läkare visade upp bilder på personer som förlorat både synen och delar av sin ögonglob, rapporterar AP.
Samtidigt som utredningen pågår har INDH inlett närmare 200 rättsprocesser mot staten, bland annat för mord och sexuella övergrepp.