Natten mellan mot den 18 september 1961 störtade det chartrade DC-6-planet i Zambia. Dag Hammarskjöld och de 15 andra FN-medarbetarna ombord dog i kraschen.
Sedan dess har fallet gäckat utredarna.
Dag Hammarskjöld är en av de mest kända svenskarna i världen och var FN:s generalsekreterare från 1953 och fram till sin död. Han tilldelades Nobels fredspris postumt.
FN-rapporten som nu har diskuterats i generalförsamlingen läckte redan förra hösten. Den slår fast att det är sannolikt att flygkrashen orsakades av en yttre attack.
Sannolikt att kraschen orsakades av attack
Dag Hammarskjöld var på ett fredsuppdrag i Kongo och rapporten samlar uppgifter från underrättelse-, säkerhets- och försvarsarkiv som ger en ökad förståelse för omgivningen och omständigheterna i landet 1961, menar FN:s toppjurist Miguel de Serpa Soares.
– Det kan öka förståelsen för närvaron av utländsk paramilitär och underrättelsepersonal i och runt Kongo, och kapaciteten för väpnade styrkor i regionen vid tidpunkten, säger juristen inför FN-församlingen enligt AP.

Rapporten är författad av Tanzanias förre statsåklagare Mohamed Chande Othman. Han konstaterade förra hösten att kraschen troligtvis handlade om en attack och har sedan dess bett nio länder att utse en oberoende utredare som kan gå igenom underrättelseuppgifter som kan ha relevans för vidare utredning.
Ny rapport om Dag Hammarskjölds död
Länderna som tillfrågades är Belgien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Ryssland, Sydafrika, Sverige, Storbritannien och USA. Sju av länderna – alla förutom Sydafrika och Storbritannien – ska ha deltagit och ny information har därmed tillkommit i utredningen, rapporterar AP.
Under hösten har Othman fortsatt utredningen genom att skicka en liknande förfrågan till Angola, Kongo, Portugal, Zambia och Zimbabwe.
– Det är av högsta vikt att länderna deltar aktivt i vår gemensamma jakt på sanningen, säger juristen Miguel de Serpa Soares enligt nyhesbyrån.
Mathias Mossberg utreder fallet i Sverige
Irina Schoulgin, ambassadör vid svenska FN-delegationen i New York, tackade de länder som har utsett en nationell utredare samt underströk vikten av att fortsätta utredningen.
I Sverige har uppdraget tilldelats den mångårige UD-tjänstemannen Mathias Mossberg som tidigare bland annat varit ordförande i en ubåtsutredning, något som stod klart i april i år.
Han ska gå igenom gamla utredningar och arkiv i såväl Sverige som Sydafrika, Frankrike, Storbritannien och USA.