Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

FN mörkar att Kongos regering var inblandad i mordet på Zaida Catalán

FN-experterna Zaida Catalán och Michael Sharp mördades i Kongo i mars 2017.
UG:s reporter och journalisten Sonia Rolley. Hon har gjort språkanalys av “mordfilmen” och hittat tveksamheter
Foto: SVT
UG åkte med FN-strykan till byn där de blev mördade.
Foto: SVT
FN-utredaren Greg Starr
Foto: SVT

FN-experterna Zaida Catalán och Michael Sharp mördades i Kongo i mars 2017.

Nu avslöjar SVT:s ”Uppdrag granskning” att FN:s högsta ledning mörkat information om mordet – som pekar på att Kongos regering var inblandad. 

Bland annat lurades Zaida Catalán och Michael Sharp till platsen där de mördades av två tolkar som i själva verket arbetade för den kongolesiska säkerhetstjänsten. 

Den 12 mars 2017 åker FN-experterna Zaida Catalán, från Sverige, och Michael Sharp, från USA, till byn Bunkononde på motorcykeltaxi. 

De ska träffa den lokala milisen Kamiuna Nsapu som strider mot den kongolesiska armén. 

De utreder ett misstänkt massmord. 

Strax innan klockan 16 ringer det hemma hos Zaida Cataláns familj hemma på Öland. Men det är inte Zaida Catalán som ringer. Hennes mamma Maria Morseby och syster Elisabeth Morseby hör mansröster i bakgrunden. De anar att något är fel och larmar FN. 

Dagen efter sätter sökandet efter de två försvunna FN-experterna i gång på allvar. 

Efter lite drygt två veckor hittas två vita kroppar. Zaida Catalán och Miachel Sharp och fyra kongoleser har skjutits ihjäl. 

Efter en tid släpper den kongolesiska regeringen en film som visar massmordet. Milisen Kamiuna Nsapu pekas ut som skyldiga.

UG har fått tillgång till hemliga dokument – inifrån FN 

SVT:s ”Uppdrag granskning” har, tillammans med Süddeutsche Zeitung, Le Monde, Foreign Policy Magazine och Radio France international, fått tillgång till en läcka med tusentals hemliga dokument – inifrån FN. 

Materialet visar att den rapport om mordet som FN-utredaren Greg Starr skrivit utelämnar flera omständigheter som pekar på den kongolesiska regeringens inblandning i mordet. 

Barnabé Kikaya Bin Karubi, diplomatisk rådgivare till Kongos president, säger i programmet att man släppte videon eftersom det i medier och bland civilsamhällesorganisationer spekulerades om att regeringen låg bakom mordet. 

Han menar att det i video tydligt framgår att det är män ur milisgruppen som mördar Zaida Catalán och Michael Sharp. 

– De säger det. Språket, man kan se det på deras klädsel. De har röda band på huvudet, det är deras kännetecken. Och de säger det. De säger ”länge leve Kamina Nsapu”, när de mördar de två FN-experterna, säger Barnabé Kikaya Bin Karubi. 

Mannen som ger ”skjut-ordern” talar arméns språk  

”Uppdrag granskning” träffar journalisten Sonia Rolley som med hjälp av språkexperter har analyserat videon som visar mordet. Hennes analys visar att de milismän som syns och hörs talar ett lokalt språk, men att den som ger order om att skjuta i stället talar lingala – det språk den kongolesiska armén använder.  

Sonia Rolley konstaterar: 

– Varje gång han säger ”skjut” är det någon som skjuter. Välorganiserat, som någon som är van att ge order på lingala, som Kamiuna Nsapu inte gör. De vill inte tala lingala. Det är ”grisspråket” för dem. Hur kan man ge ordern att mörda någon, när man inte använder det språket?  

”Uppdrag granskning” reser till Kongo för att försöka reda ut vad som hände Zaida Catalán och Michael Sharp. Reportern Axel Gordh Humlesjö besöker rättegången om mordet – där flera män från milisen Kamiuna Nsapu står åtalade. 

Utöver de läcka dokumenten har ”Uppdrag granskning” tillgång till Zaida Cataláns dator och telefon. 

Dagen innan de två FN-experterna åkte till byn Bunkononde för att träffa Kamiuna Nsapu träffar de en äldre man som representerar den lokala milisen. De vill försäkra sig om att det är säkert att åka dit. Eftersom den äldre mannen inte talar franska finns två tolkar med. 

Zaida Catalán spelade i hemlighet in samtalet med sin telefon – och av inspelningen framgår att den äldre mannen i själva verket varnar dem från att träffa milisen, medan tolkarna ger helt motsatt bild. 

Enligt de läckta FN-dokumenten är tolkarna agenter för Kongos säkerhetstjänst. 

Befälhavare ljuger under rättegången

När ”Uppdrag granskning” filmar under rättegången fångas ett vittnesmål från en befälhavare för den lokala armén. Enligt ett vittne har han talat i telefon en man som syns på filmen som visar mordet – vilket befälhavaren dock förnekar. 

Men enligt de hemliga dokument som ”Uppdrag granskning” tagit del av stämmer inte det. I själva verket har arméns befälhavare talat mycket i telefon vid tiden för mordet. Dessutom var hans telefon uppkopplad mot samma mobilmast som Zaida Cataláns telefon.

Trots att FN-utredaren Greg Starr kände till de omständigheter som pekar ut den kongolesiska arméns inblandning nämns inget om detta i hans rapport om mordet. Han skriver i stället att det var dumt av de två FN-experterna att ta motorcykeltaxi ut till byn för att träffa den lokala milisen. 

När ”Uppdrag granskning” frågar honom varför kopplingarna till den kongolesiska regeringen inte är med i rapporten säger han att det av källmaterialet varken framgår att regeringen är skyldig eller utan skuld. 

Mamman: ”Bevis för att de fördes bakom ljuset”

Zaida Cataláns mamma och syster är upprörda. 

– För mig är det totalt obegripligt... Det här är ju bevis för att de fördes bakom ljuset. Det fanns en agenda bakom det här. En allvarlig agenda, säger mamman Maria Morseby. 

Systern Elisabeth Morseby: 

– Man är ju väldigt utsatt för man vet ju ingenting. Och sen när man reda på att det här har inte har tagits upp, att det här har undanhållits... då blir man liksom förfärad. Är det så här det ska gå till. Och varför?

Systern har spelat in ett samtal med FN-utredaren Greg Starr där han mer eller mindre säger att man inte vill stöta sig Kongos regering för att kunna fortsätta arbeta i landet.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.