Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

FN-medarbetares fack: Dra tillbaka rapporten om mordet på Catalán

I ett brev till FN:s generalsekreterare António Guterres kräver FN-medarbetarnas fackförbund CCISUA att utredningen om mordet på FN-experterna Zaida Catalán och Michael Sharp dras tillbaka och att en ny utredning inleds. Foto: SALVATORE DI NOLFI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Zaida Catalán mördades i Kongo-Kinshasa i mars 2017. Fortfarande har ingen dömts för mordet.

SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöjade nyligen att FN mörkat uppgifter som pekar på att den kongolesiska staten var inblandad i mordet på FN-experterna Zaida Catalán och Michael Sharp i mars ifjol.  

Nu kräver en facklig organisation för FN-medarbetare att den bristfälliga FN-rapporten dras tillbaka och att en ny oberoende granskning av mordet inleds.   

Det är den fackliga organisationen för FN-medarbetare CCISUA (The Coordinating Committee for Staff Unions and Associations) som i ett brev till FN:s generalsekreterare António Guterres kräver att FN-rapporten om mordet på Zaida Catalán och Michael Sharp dras tillbaka. 

I brevet till Guterres, som Dagens Nyheter var först med att rapportera om, står bland annat: 

”Vi känner med familjerna och vännerna till våra döda och försvunna kolleger, som inte bara lider för att de förlorat sina kära utan även förvägras ett avslut och rättvisa genom de påstådda oegentligheterna i utredningen av händelsen. 

Vi hoppas att du, herr generalsekreterare, delar vår vilja att ställa dem som är ansvariga för mordet på våra kolleger, liksom dem som orsakat oegentligheter i den interna utredningen, till svars”.  

CCISUA kräver även att en ny oberoende utredning inleds. 

Lurades till byn där de mördades 

Det var i förra veckan som SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöjade att den FN-rapport om mordet på svenska FN-experten Zaida Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp utelämnade viktig information som pekade på att den kongolesiska staten var inblandad i mordet.  

FN-experterna mördades i byn Bunkononde i mars 2017. De utredde ett massmord – som den kongolesiska armén möjligtvis låg bakom. 

Uppgifterna kommer bland annat från tusentals läckta dokument inifrån FN som ”Uppdrag granskning” fått tillgång till. I programmet framgår bland annat att Catalán och Sharp lurades till platsen där de mördades av två tolkar som i hemlighet arbetade för den kongolesiska säkerhetstjänsten. 

Tveksamheter i avrättningsfilmen 

Dessutom kunde ”Uppdrag granskning” peka på tveksamheter i den avrättningsfilm som den kongolesiska regeringen släppte efter mordet – där den lokala milisen Kamuina Nsapu pekas ut som skyldig. 

En journalist som gjort en språkanalys av filmen kunde bland annat peka på språkliga omständigheter som talar för att mördarna hör till den kongolesiska armén – inte den lokala milisen. 

De här omständigheterna var kända för den toppdiplomat som gjorde utredningen för FN:s räkning, amerikanen Greg Starr. Trots detta fanns uppgifterna inte med i hans rapport om mordet.