Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

FN-larmet: Nordkoreas mat kan vara slut i augusti

”Gruvorna är hemska, det inträffar olyckor hela tiden”.
Nordkoreas skörd blir inte vad den ska efter tyfonen förra året. Nu riskerar landet svält.
Foto: DAVID GUTTENEFELDER / AP
Kim Jong-Un varnade i veckan för matsituationen i Nordkorea.
Foto: KCNA / EPA / TT
Priserna på mat har rusat i samband med att tillgången blivit sämre.
Foto: AP/ TT

Nordkorea kan ha slut på mat om två månader. 

Det är den dramatiska slutsats som FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation i en ny rapport.

– Folkets matsituation börjar bli ansträngd, sa diktatorn Kim Jong-Un i veckan.

Rapporterna om matsituationen i Nordkorea blir alltmer dramatiska. Efter att Kim Jong-Un i veckan varnat för att situationen börjat bli ansträngd växer oron för ett läge liknande det på 1990-talet, då enligt beräkningar uppåt tre miljoner nordkoreaner kan ha svultit ihjäl.

Kim Jong-Un sa i sin varning att jordbruket inte har lyckats producera tillräckligt med grödor på grund av förra årets tyfon som orsakade svåra översvämningar. Samtidigt kommer rapporter om att matpriserna rusar i landet. Kilopriset på bananer börjar enligt NK News närma sig 400 kronor. Och ett paket kaffe kan gå på mer än 800 kronor.

Stängd gräns och sanktioner

Ytterligare förklaring till den ovanligt svåra situationen är att Nordkorea, på grund av pandemin, stängt gränsen mot Kina. Resultatet: handeln med Kina – som Nordkorea är beroende av för mat, gödningsmedel och bränsle – har störtdykt. Även sanktionerna mot landet lär ha betydelse. 

Nyligen kom en rapport från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO), där man beräknar att Nordkorea kan ha slut på livsmedel inom drygt två månader om ingenting görs.

”Det beräknade underskottet är på 860 000 ton, motsvarande ungefär 2,3 månaders matåtgång”, skriver FAO i rapporten. ”Om inte underskottet täcks tillräckligt genom kommersiella importer och/eller matbistånd, kan hushållen uppleva en mycket svår tid mellan augusti och oktober 2021.”

Kim Jong-Uns varning tidigare i veckan var inte den första. I april uppmanade han folket och kommunistpartiet att förbereda sig för ännu en ”svår marsch” – den nordkoreanska benämningen på svältkatastrofen på 1990-talet.

Kim Jong-Uns viktras skapar frågor

Spekulationer om sjukdom eller hälsosam livsstil.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.