Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FN-larm: Övergrepp på barn i krigets Irak

FN-utredare på plats bland flyktingar som drabbats av Islamiska statens (IS) framfart i nordvästra Irak larmar om otaliga våldsdåd mot barn. Här syns flyktingar vid en kyrka i Dohuk.Foto: Youssef Boudlal

FN-utredare på plats bland flyktingar som drabbats av Islamiska statens (IS) framfart i nordvästra Irak larmar om otaliga våldsdåd mot barn.

"Nästan varje barn vi talat med" bland flyktingarna i den kurdiska Dohukprovinsen har lämnat "fruktansvärda berättelser om övergrepp" som de själva eller familjemedlemmar utsatts för eller bevittnat, uppger Ibrahim Sesay, en av FN:s barnfond Unicefs specialister.

Morden, kidnappningarna och det sexuella våldet mot kvinnor, barn och minoritetsgrupper i Irak under de senaste veckorna är bland "det värsta som skådats i det här århundradet" säger Unicefs landschef Marzio Babille enligt ett pressmeddelande från organisationen.

Tvingades utföra sexuella tjänster

Unicefs barnskyddsgrupper har hittills dokumenterat 123 fall av övergrepp mot yazidier och andra minoritetsgrupper i den nordliga Nineveprovinsen, varav 80 har bekräftats i ingående utredningar. En 16-årig flicka har berättat hur hon samlades ihop med andra kvinnor och flickor och tvingades utföra sexuella tjänster under påtvingade temporära "äktenskap". Hon lyckades fly men många andra blev kvar.

FN-organet säger sig ha gett psykosocial vård eller stöd till över 3 000 barn i regionen. Nu krävs en akut ökning av specialiserad psykoterapi och medicinsk vård, enligt Ibrahim Sesay.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.