Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

FN-kommitté kritiserar straffrihet vid sexbrott

Tidigare i år presenterade regeringen förslag för att motverka våldet mot kvinnor.
Regeringen behöver göra mer för att motverka mäns våld mot kvinnor, menar FN:s kvinnokommitté.
Foto: Colourbox
Kritiken riktar sig mot bland annat straffriheten för sexualbrott.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

FN:s kvinnokommitté riktar kritik mot hur Sverige efterlever kvinnokonventionen. 

Regeringen måste göra mer när det kommer till mäns våld mot kvinnor och straffriheten för sexualbrott, enligt kommittén. 

På fredagen den 22 oktober hölls en sju timmar lång utfrågning av Sveriges regering i FN:s kvinnokommitté. 

Kommittén ger framför allt Sverige beröm för sitt arbete för jämställdhet och för att vara ett föregångsland, men riktar också kritik.

De menar att det finns brister i hur Sverige efterlever kvinnokonventionen, Cedaw, och att regeringen arbetar för lite med mäns våld mot kvinnor och noterar också straffriheten för sexualbrott.

Straffrihet innebär att gärningsmannen inte döms till ansvar om gärningen är mindre allvarlig med hänsyn till omständigheterna. 

– Det var mycket fokus på mäns våld mot kvinnor och tuffast kritik fick Sveriges regering för den fortsatta straffriheten för sexualbrott, säger Clara Berglund generalsekreterare för Sveriges kvinnolobby. 

”För få sexualbrott anmäls, utreds och leder till fällande dom”

Sveriges kvinnolobby har tillsammans med Cedaw-nätverket granskat hur Sverige lever upp till kvinnokonventionen och de finner att flickors utsatthet för sexuella trakasserier och övergrepp ökar. De har tillsammans skrivit skuggrapporten Kvinnor i Sverige 2021 – en granskning av hur Sverige lever upp till kvinnokonventionen. 

– Det handlar dels om att få fall av sexualbrott anmäls, samma sak gäller anmälningar av våld i nära relationer, det vill säga mörkertalen är stora, dels om att väldigt få anmälningar utreds, att utredningarna håller låg kvalitet och att få leder till utredningar om brott och fällande domar, säger Berglund.

I dag leder 5 procent av anmälningarna om våldtäkt till fällande domar. 

Den 15 november väntas kvinnokommittén presentera sina rekommendationer till regeringen.


Kvinnokonventionen

Konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor (Cedaw), ingår i FN:s konventioner om de mänskliga rättigheterna. Den antogs av FN:s generalförsamling 1979 och över 90 procent av FN:s medlemsstater har förbundit sig att följa den. Sverige har ratificerat konventionen har regeringen förpliktigat sig att garantera att kvinnor har samma rättigheter som män.

Länder som ratificerat kvinnokonventionen är skyldiga att vart fjärde år rapportera till kvinnokommittén som granskar hur arbetet för att leva upp till konventionens artiklar fortskrider. Brott mot konventionen kan anmälas och sanktioneras.


LIVE-TV: 

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.