Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

FN kan stoppa Barack Obamas favoritvapen

För USA är drönare ett viktigt och effektivt vapen i jakten på terrorister. Foto: Massoud Hossaini

De har kallats för Obamas favoritvapen.

De obemannade, beväpnade flygplan som med kirurgisk precision dödar misstänkta terrorister från luften i länder som Pakistan.

Nu kan FN förbjuda dem.

Under torsdagen påbörjades en stor undersökning om huruvida drönarna är förenliga med internationell rätt.

FN har påbörjat en ny stor undersökning om rättsläget kring de obemannade flygplan som USA:s president Barack Obama använder i sin kamp mot terrorn. Flygplanen, som även kallas för drönare, utnyttjas inte minst av USA:s underrättelsetjänst CIA för att spåra och döda misstänkta terrorister från luften i länder som Pakistan.

"Skapar ängslan"

Obama har storsatsat på tekniken och administrationen betonar ofta att drönarna används för precisionsangrepp samt att attackerna inte riskerar amerikanska soldaters liv.

Foto: Foto: Carolyn Kaster Men för medborgarna i de länder som utsätts för angreppen väcker de förarlösa planen vrede. I många fall uppges planen cirkulera i dagar, till och med veckor innan de slår till. Och ljudet skapar en ständig ängslan för en dödlig attack från ovan, enligt den amerikanska public service radiokanalen NPR. Kritiken handlar även ofta om att drönarna kräver många civila offer, något som Obamaadministrationen förnekar.

Undersökningen leds av Ben Emmerson, FN:s särskilda rapportör om terrorismbekämpning och mänskliga rättigheter. Emmerson, som är från Storbritannien väntas fokusera på den rättsliga grunden för USA:s drönarprogram som många anser höljs i dunkel och som används för att slå till mot hemliga mål. Undersökningen ska även fokusera på hur drönarna påverkar civilbefolkningen.

– Den exponentiella ökningen av användningen av drönarteknologi i olika militära och ickemilitära sammanhang utgör en verklig utmaning för de juridiska ramverk som etablerats i internationell rätt, sade Emmerson i ett uttalande enligt tidningen Huffington Post.

– Det är därför viktigt att lämpliga rättsliga och operativa strukturer snarast införs för att reglera användningen på ett sätt som uppfyller kraven i internationell rätt, säger Emmerson i uttalandet.

Kina har drönare

Han förtydligar att detta syftar på internationell lagstiftning om mänskliga rättigheter, internationell humanitär rätt och internationell flyktingrätt.

USA leder utvecklingen och användandet av förarlösa plan. Men de är inte det enda landet som använder drönare. Både Kina och Iran uppges ha drönarkapacitet i dag och många kritiker menar därför att USA snarast bör klargöra hur man ser på rättsläget för användningen av denna nya teknik, skriver Huffington Post.