Sydkoreanska soldater på plats vid den planerade övningen. Nu ska FN:s säkerhetsråd hålla krismöte om den extremt spända situationen. Foto: AP
Sydkoreanska soldater på plats vid den planerade övningen. Nu ska FN:s säkerhetsråd hålla krismöte om den extremt spända situationen. Foto: AP

FN kallar till krismöte om kärnvapenhotet

Publicerad
Uppdaterad
Världen håller andan för vad som håller på att hända på Koreahalvön.
Trots vädjanden håller Nordkorea fast vid sitt hot om kärnvapen om Sydkorea utför sin militärövning.
Nu kallar FN:s säkerhetsråd till krismöte.
En tidigare sydkoreansk utrikesminister kallade attacken den 23 november då fyra sydkoreaner dödades för den värsta sedan Koreakriget.
Nu fruktar flera att något mycket värre är på gång mellan Syd- och Nordkorea.
När Sydkorea planerar militärövning nära Nordkorea hotar Nordkorea med att svara – med kärnvapen. Nordkorea har hotat att halvön skulle "explodera" om övningen genomförs.
Lördagens övning blev uppskjuten en dag på grund av väder, men Sydkorea har inte visat tecken på att ställa in den.

Säkerhetsrådet kallade

Samtidigt uppmanar diplomater världen över om återhållsamhet. På lördagen bad Kina att parterna skulle inleda samtal då läget bedömdes "extremt riskabelt."
Och Ryssland gick ett steg till och kallade till krismöte inom FN för att diskutera den "mycket allvarliga situationen." Senare på dagen kallade så också FN:s säkerhetsråd till krismöte på söndageftermiddagen om Nordkorea.

Fiskebåt krockade

Nordkorea utökade spänningen ytterligare då man tidigare anklagade USA för att utnyttja "mänskliga sköldar" vid den planerade militärövningen. USA har uppgivit att 20 amerikanska soldater ska närvara vid militärövningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag