Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FN-utredare: Julian Assange har utsatts för ”psykisk tortyr”

Den svenska våldtäktsutredningen mot Julian Assange lades ner 2017, men upptogs i maj i år efter att Assange greps i London. Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN
Julian Assange vid Ecuadors ambassad i London 2016.Foto: BIMAL GAUTAM / STELLA PICTURES XINHUA/PHOTOSHOT

I en ny rapport från FN:s organ för mänskliga rättigheter riktas kritik mot Sverige, Storbritannien och Ecuador.

Enligt FN ska länderna ha varit delaktiga i att utsätta Wikileaks-grundaren Julian Assange för ”psykisk tortyr” och ”omänsklig behandling”, skriver Reuters. 

Wikileaks-grundaren Julian Assange har utsatts för ”psykologisk tortyr” genom kritiken som riktats mot honom från domare, politiker och medierna. Det uppger Nils Melzer, en av FN:s utredare vid organet för mänskliga rättigheter i en ny rapport.

Enligt Reuters ska Nils Melzer ha besökt Julian Assange vid högsäkerhetsfängelset i Belmarsh utanför London där han nu sitter frihetsberövad.

Melzer, som specialiserar sig på tortyrfall, förmedlade därefter en oro till FN om det åtal som kan väckas mot Julian Assange i USA. 

Enligt utredaren borde Assange inte utlämnas till landet.

Julian Assange har avsiktligt blivit utsatt, i en flerårsperiod, för en svår form av grym, omänsklig eller förnedrande behandling, vars samlade effekt bara kan beskrivar som psykologisk tortyr”, skriver Nils Melzer i rapporten enligt Reuters.

FN riktar kritik mot Sverige

I sin rapport riktar FN:s utredare kritik mot flera länder som uppges ha bidragit i en offentlig ”mobbningskampanj” mot Julian Assange.

Sverige, där Julian Assange står misstänkt för våldtäkt, nämns som ett av länderna. Även USA, Storbritannien och Ecuador uppges vara skyldiga.

Sedan 2010 har det pågått en obeveklig och orubblig mobbningskampanj, med hot och förtal mot Julian Assange, inte bara i USA, men också i Storbritannien, Sverige och på senare tid i Ecuador”, skriver Nils Melzer enligt Reuters.

Julian Assanges fysiska och psykiska hälsa beskrivs vara i ett kritiskt läge efter de påfrestande åren. 

Enligt Nils Melzers visar Assange tecken på att lida av extrem stress, kronisk ångest och psykologiskt trauma.

Ett utelämnande till USA riskerar att innebära ”en reell risk för allvarliga kränkningar mot hans mänskliga rättigheter, inklusive hans yttrandefrihet, hans rätt till en rättvis rättegång och skydd mot tortyr och andra ondskefulla, omänskliga eller förnedrande behandlingar eller straff”, skriver Nils Melzer i rapporten.

Utreds för våldtäkt i Sverige

I Sverige står Julian Assange anklagad för våldtäkt mot en kvinna 2010. Utredningen lades ner 2017, men upptogs i maj i år efter att Assange greps i London. 

Då hade kvinnans målsägarbiträde, Elisabeth Massi Fritz, begärt att åklagarmyndighetens utvecklingscentrum skulle öppna upp förundersökningen igen.

Vad det gäller Nils Melzers rapport har Elisabeth Massi Fritz synpunkter: 

– Assange har själv försatt sig i den situationen. Han hade kunnat agera på ett helt annat sätt. FN glömmer att det finns en målsägande i Sverige, tidigare var de två. Min klient har under många år utsatts för ett synnerligen svårt psykiskt lidande dels på grund av misstankarna om brott och dels för den långa utdragna rättsprocessen som Assange hållit sig undan för, skriver hon i ett mejl till Expressen.

Hon fortsätter:

– Nu hoppas vi på målsägandesidan att Assange blir häktad på måndag och att åklagaren begär Assange utlämnad till Sverige.

Häktningsförhandling på måndag

Åklagaren i fallet är Eva-Marie Persson.

På måndag kommer det att hållas en häktningsförhandling i Uppsala tingsrätt där Assange har begärts häktad i sin utevaro.

 – Jag begär att tingsrätten ska häkta Assange i sin utevaro på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt av graden mindre grovt brott. Om tingsrätten beslutar att häkta honom kommer jag att gå vidare med att utfärda en europeisk arresteringsorder i vilken han begärs utlämnad till Sverige, säger Eva-Marie Persson i ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten. 

Samtidigt misstänkt Wikileaksgrundaren för flera brott i USA. Totalt handlar det om 17 åtalspunkter, däribland spionage. Om Julian Assange skulle fällas på samtliga åtalspunkter kan det innebära ett fängelsestraff på 175 år, har The Guardian tidigare rapporterat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.