Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

FN: Internationell granskning av Iran

Nya anklagelserna mot diktaturen: ”Bevis för folkmord mot kurder i Iran”.

FN:s människorättsråd tillsätter en internationell granskning av Irans övergrepp mot demonstranter, rapporterar Reuters. 

Samtidigt anklagar Khadijeh Karimi, Irans representant, väst för att använda FN-rådet som ett vapen mot Iran.

Det var på torsdagseftermiddagen som FN:s människorättsråd meddelade att man tillsätter en internationell granskning av Irans övergrepp mot demonstranter. 

Tidigare under torsdagen kallade FN:s människorättschef, Volker Türk, situationen i Iran för en ”fullskalig människorättslig kris”. Han bad också den iranska regimen att med omedelbar verkan upphöra våldet mot demonstranter. 

Protesterna i Iran har pågått sedan mitten av september. Allt tog sin fart efter 22-åriga Masha Jina Aminis död och sedan dess har reaktionerna resulterat i den största frihetsprotesten i världen just nu. 

Tiotusentals människor har frihetsberövats och hundratals dödats i samband med protesterna i Iran – som fortfarande pågår i landet och runtom i hela världen. 

”Missbrukas av arroganta stater”

Irans representant, Khadijeh Karimi, anklagar väst för att använda säkerhetsrådet som ett vapen mot Iran.

– Människorättsrådet missbrukas ännu en gång av några arroganta stater för att motsätta sig ett suveränt FN-medlemsland som är fullt engagerat i sin skyldighet att främja och skydda de mänskliga rättigheterna, säger hon under sammanträdandet, enligt AFP. 

Iranska kvinnor i protest på fotbolls-VM: ”De dödar barn”

Utanför arenan protesterar iranska kvinnor mot landets regim.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.