Nu bekräftar en rapport från FN:s internationella atomenergiorgan, IAEA, att Iran arbetar med att färdigställa kärnvapen. Obs! Bilden till höger är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Scanpix
Nu bekräftar en rapport från FN:s internationella atomenergiorgan, IAEA, att Iran arbetar med att färdigställa kärnvapen. Obs! Bilden till höger är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Scanpix

FN: Hemliga experiment med kärnvapen i Iran

Publicerad
Uppdaterad
Iran misstänks utföra hemliga experiment vars enda tänkbara syfte kan vara att utveckla kärnvapen.
Det skriver FN-organet IAEA i en ny rapport.
Enligt rapporten arbetar landet med alla aspekter av att utveckla kärnvapen.
Redan igår, måndag, skrev Expressen.se att FN-källor till Washington Post hävdade att Iran hade klarat alla de nödvändiga stegen för att framställa kärnvapen.
Enligt tidningen har regimen i Teheran fått hjälp från en tidigare sovjetisk vetenskapsman och vapenexpert, Vyacheslav Danilenko.

Bekräftas av FN

Nu bekräftar en rapport från FN:s internationella atomenergiorgan, IAEA, att Iran arbetar med att färdigställa kärnvapen.
Enligt rapporten, som nyhetsbyrån AP har tagit del av, skriver IAEA att Iran misstänks utföra hemliga experiment vars enda tänkbara syfta kan vara att utveckla kärnvapen.
Rapporten säger att en del av de misstänkta hemliga anläggningarna kan ha fredliga syften - men en del är "specifikt för kärnvapen".

Israel hotar med angrepp

I rapporten sammanfattar IAEA vad de vet om Irans kärnvapenprogram:
• Hemligt införskaffande av utrustning och design för att tillverka vapen.
• Test med sprängämnen och detonatorer för att spränga en atombomb.
• Datorsimulering av en kärna i en kärnvapenspets.
• Förberedelser för ett kärnvapenprov.
• Utveckling av möjligheten att montera en kärnvapenspets på en missil som kan nå Israel.
Israels försvarsminister Ehud Barak hotade innan rapporten släpptes med att Israel kan komma att angripa Irans kärnvapenprogram militärt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag