FN: Ge oss bevis på att prinsessan lever

Berättar om sin situation: ”Jag kidnappades i mars 2018”.
I filmer som BBC tagit del av berättar prinsessan Latifa att hon hålls som gisslan.
Foto: BBC
Prinsessan Latifa fördes tillbaka till Dubai efter att ha försökt fly.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX
Foto: Free Latifa

FN kräver bevis för att prinsessan Latifa i Dubai lever, skriver Sky news. 

Nu har kungafamiljen släppt ett uttalande om att Latifa ”tas om hand i hemmet”, rapporterar BBC

Prinsessan har hållits i husarrest sedan 2018 – och anklagar i utsmugglade videor sin far för att ha tagit henne gisslan.

Prinsessan Latifa är dotter till en av världens rikaste män Dubais emir Mohammed bin Rashid al Maktoum. Hon har i ett antal videor anklagat sin far för att hålla henne gisslan, efter att hon försökt fly från den Förenade Arabemiraten. 

Flera världsledare har krävt belägg för att prinsessan Latifa mår bra, och under fredagen sällade sig alltså FN:s råd för mänskliga rättigheter till den skaran. 

Kungafamiljen: ”Hon fortsätter att förbättras”

Efter FN:s uppmaning släppte Dubais kungafamilj ett uttalande kring prinsessan där de skriver att hon ”tas om hand i hemmet”, rapporterar BBC. 

”Hon fortsätter att förbättras och vi är hoppfulla kring att hon kommer återvända till ett offentligt liv vid en lämplig tidpunkt”, skriver kungafamiljen. 

Uttalandet släpptes via Förenade arabemiratens ambassad i London. I det försäkras att prinsessan tas om hand i hemmet , där hon får ”stöd av sin familj och av medicinsk expertis”. 

”Som svar på medierapportering kring Sheikha Latifa, vi vill tacka dem som har uttryckt oro för hennes välbefinnande, trots rapporteringen som sannerligen inte reflekterar de  faktiska omständigheterna”, står det i uttalandet. 

Prinsessan flydde från Dubai till Storbritannien

Det av FN efterfrågade beviset på att prinsessan fortfarande är vid liv lyste dock med sin frånvaro i kungafamiljens uttalande. 

Varken videoklipp eller fotografier var bifogade. 

Prinsessan Latifa flydde i februari 2018 från Dubai till Storbritannien. Men bara åtta dagar senare fördes hon tillbaka till Dubai, där hon suttit i husarrest. 

I tisdags kunde BBC publicerade videor som prinsessan spelat in från husarresten. I filmerna beskriver prinsessan hur hon blev drogad av soldater och tvingades tillbaka till Dubai samt att hon hålls som gisslan av sin far. 

Hon berättar även att när hon återvände till Dubai hölls hon ensam och inlåst i en villa som bevakades av polisen. 

Latifa: "Antingen är jag död eller i en väldigt dålig situation". Den här videon är från februari 2019.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.