Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

FN flyr rebeller i Centralafrika

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Presidentgardet i Bangui. Arkivbild.
Foto: Issouf Sanogo/AFP

Oron stiger i Centralafrikanska republiken där rebeller rycker fram mot huvudstaden Bangui. USA och FN har beordrat personal att lämna landet.

FN beordrade i onsdags icke nödvändig personal och anhöriga till FN-anställda, totalt runt 200 personer, att lämna Centralafrikanska republiken. USA uppmanade alla amerikanska medborgare att lämna landet och skickade hem en del av ambassadpersonalen från Bangui.

En FN-talesman sade att neddragningen av personal var en försiktighetsåtgärd. Rebellernas motstridiga budskap och fortsatta offensiv verkar tyda på att de tänker inta Bangui, sade talesmannen Martin Nesirky.

Kräver nedlagda vapen

Rebellerna förnekar att de tänker inta huvudstaden, men uppmanade på onsdagen regeringsstyrkor att lägga ned sina vapen.

"Av säkerhetsskäl och för att skydda civila, anser vi det inte längre vara nödvändigt att kämpa vidare mot Bangui och skicka dit våra trupper eftersom general Francois Bozize...redan har förlorat kontrollen över landet", meddelade rebellkoalitionen Seleka i ett uttalande.

Det var oklart hur långt från huvudstaden som rebellerna befann sig. Reuters hänvisar till obekräftade uppgifter om att de kan vara så nära som 7,5 mil.

Ambassad attackerades

Rebellerna inledde sin offensiv i början av december. De anklagar president Bozizes regering för att inte ha uppfyllt löften i fredsavtal om pengar och annan hjälp till rebeller som lägger ner vapnen.

Frankrike placerade ut soldater runt sin ambassad sedan den attackerats av demonstranter som krävde att den forna kolonialmakten ska hjälpa till att slå tillbaka rebellerna som redan har intagit flera viktiga städer i norra delen av landet. En del demonstranter anklagade samtidigt Frankrike för att hjälpa rebellerna.

President Bozize kom till makten 2003 efter ett kort inbördeskrig och har flera gånger förlitat sig på utländsk intervention för att avvärja hot från rebeller och spridning från oroshärdar i grannländer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.