FN: Felet är EU:s hårda migrantlinje

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Sjökatastrofen vid Lampedusa, som befaras ha krävt över 300 liv, är ett resultat av EU:s skoningslösa migrantpolitik. Det säger François Crepeau, FN:s ansvarige för flyktingars rättigheter.

– Dessa dödsfall hade inte behövt inträffa, säger Crepeau vid en flyktingdebatt i FN:s generalförsamling i New York.

– Att bemöta irreguljära migranter med enbart förtryckande åtgärder kan ge upphov till dylika tragedier.

Europeiska politiker måste därför ta på sig en del av skulden, enligt Crepeau, som tycker att migranterna utmålas som ett hot i onödan.

– Irreguljär immigration är inte ett brott mot individer eller egendom eller säkerhet. . . 99,99 procent av irreguljära migranter utgör inget hot mot säkerheten.

Cirka 150 människor har räddats sedan deras flyktingbåt började brinna och kapsejsade vid den italienska ön Lampedusa i torsdags. Uppemot 500 migranter kan ha funnits ombord.

Dykare söker efter fler döda

Dykare återupptog på fredagen arbetet med att försöka hitta fler kroppar i havet utanför Lampedusa. Hoppet om att hitta fler överlevande är i princip ute.

– Två motorbåtar stannade i området under natten och i morse återupptog dykare arbetet men vi väntar oss att hitta över hundra kroppar i fartyget, sade Floriana Segreto vid kustbevakningen till Reuters.

Båten har sjunkit till botten på ungeför 40 meters djup, mindre än en kilometer från den italienska öns kust.

Fram till lunchtid på fredagen hade 155 människor räddats medan 111 personer hittats döda.

I Italien hålls en sorgedag och i skolorna en tyst minut för offren.

Billström: Det är inte acceptabelt

Katastrofer som den vid Lampedusa skulle kunna förhindras om det fanns fler legala vägar in i EU för migranter, säger migrationsminister Tobias Billström till Svenska Dagbladet. Han tänker ta upp frågan när EU:s migrationsministrar möts i Luxemburg på tisdag.

– Det är inte acceptabelt att så få av medlemsstaterna har avtal om att ta emot kvotflyktingar. Om alla stater tog emot lika många som Sverige gör så skulle man på årsbasis kunna erbjuda 100 000 platser minst. Målet är väldigt enkelt. Det ska vara alla 28 stater, säger han till tidningen.

Sverige är i dag det EU-land som tar emot flest kvotflyktingar, 1 900 personer under 2012.

"När människor får en chans flyr de"

Passagerarna kom över lag från Eritrea och Somalia och eritreaner i Sverige känner nu stor oro efter båtolyckan. De som har släktingar kvar i Eritrea kan inte säkert veta om de är kvar i landet eller bestämt sig för att ge sig av och därmed kan höra till offren, säger Berhane Tesfazghi, ordförande för Eritreanska riksförbundet i Sverige.

– När människor får en chans flyr de, säger han.

De samtal från oroliga eritreaner som Berhane Tesfazghi tagit emot har kommit från människor som vet att deras släktingar är på flykt.

– De visste att deras släktingar hamnat i Sudan eller Libyen. De har haft kontakt. Men helt plötsligt avbryts kontakten och då vet man inte vad som hänt dem.

Enligt Berhane Tesfazghi vet de flyende själva sällan vilket land de ska fortsätta till och på vilket sätt. Den som sitter orolig i Sverige och väntar på nästa telefonsamtal kan inte veta om släktingen funnits ombord på en sjunken båt, om den fängslats av polis eller hålls av utpressningsligor i Sinai.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.