Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FN-experter varnar: Klimatet skadar världskulturarv

Akropolis
Foto: FOTOLIA / LAMBROS KAZAN - STOCK.ADOBE.COM 162627923

Klimatförändringar kan åsamka världens kulturarv ”oåterkallelig skada”.

Det konstaterar internationella experter som samlats i Aten för en FN-konferens.

Chefen för Akropolismuseet i Aten konstaterar att väder och vind alltid har utgjort ett visst hot mot monumentet, men att det nu accelererar.

– Det här är på en helt annan skala, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Experterna möts i Aten i helgen för att diskutera hoten mot byggnader och monument som återfinns på UNESCO:s lista på världskulturarv.

De vill ha världskulturarven på agendan under FN:s klimattoppmöte i New York i September, och kräver åtgärder för att skydda historiska monument världen över mot klimatförändringar.

– Klimatförändringar är ett hot mot vår framtid, men också mot vårt arv, både natur och kultur, sa FN:s generalsekreterare Anthony Guterres inför helgens konferens.

– Extremväder och skiftningar i klimatet tar ut sin rätt på forntida monument och platser.

Skadorna kan bli oåterkalleliga

Dimitrios Pandermalis, chef för Akropolismuseet i Aten sa till AFP att även om miljöförstöring och försämring alltid har hotat dessa monument så ser de nu att det ökar i en fart som accelererar.

– Storleken på dessa saker är annorlunda, och skadorna kan bli oåterkalleliga, sa han.

Konferensen i Aten organiserades av UNESCO tillsammans med FN och den grekiska regeringen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.