Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Morales ord efter våldet: Jag vill tillbaka till Bolivia

Dagens toppnyheter – utrikes
Foto: DICO SOLIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JUAN KARITA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JUAN KARITA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: DICO SOLIS / AP TT NYHETSBYRÅN

De våldsamma protesterna i Bolivia fortsätter och krävde åtta människoliv på en dag. 

Nu vädjar tidigare presidenten Evo Morales, som är på landsflykt i Mexiko, att han ska få komma hem och avsluta mandatperioden.

– Jag kan inte vara utanför landet, säger han till Al Jazeera.

Under lördagens sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och Morales-lojala coca-bönder dödades minst åtta personer, skriver Reuters.

Tusentals personer hade samlats i staden Sacaba för att kräva att Evo Morales återkomst som president när poliser enligt vittnen började skjuta mot demonstranterna, rapporterar Guardian.

I huvudstaden La Paz sköt polisen tårgas mot demonstranter som svarade med att kasta sten.

Evo Morales var Bolivias president i 14 år. Han gick segrande ur presidentvalet i Bolivia den 20 oktober. Men han anklagades snabbt för valfusk. Han tvingades till slut bort från makten av landets militär och flydde i söndags från Bolivia till Mexiko. Han fortsätter hävda att han är landets rättmätige president och kallar det som har skett i Bolivia för en kupp.

Våldsamma protester bröt ut i Bolivia när Jeanine Añez, en av landets oppositionsledare, utropade sig själv till ledare av senaten – en titel som står näst på tur till presidentposten. Añez anklagar Morales för att elda på våldsamheterna och har slagit fast att Morales inte kommer att tillåtas delta vid kommande val.

Tidigare presidenten Evo Morales i intervju med Al Jazeera.Foto: Al Jazeera / Skärmdump

I en intervju med Al Jazeera i Mexiko säger Morales att han vill komma tillbaka till landet för att kunna avsluta sin mandatperiod – och lovar samtidigt att han inte ska ställa upp i valet igen. 

– Jag kan inte vara utanför landet. Jag är van vid att vara med folket som fackledare, president, och jobba, säger Morales till kanalen. 

Jeanine Añez har sagt att Morales lämnade frivilligt och att inget hindrar honom från att komma tillbaka – men det håller inte Morales med om: 

– Jag saknar Bolivia mycket. Jag försöker hitta en laglig väg att komma tillbaka och vara med folket när de står upp mot diktatorskapet, mot kuppen. 

– Jag drar tillbaka min kampanj, men de borde låta mig avsluta min mandatperiod. Är det förstått? 

FN: ”Oroar mig” 

Michelle Bachelet är FN-kommissionär för mänskliga rättigheter och varnar för att det stegrande våldet hotar underminera den demokratiska processen.

Foto: DICO SOLIS / AP TT NYHETSBYRÅN

”Jag oroar mig för att situationen i Bolivia snart kan vara bortom all kontroll om inte myndigheterna hanterar det med total hänsyn till mänskliga rättigheter. Förtryckande handlingar från myndigheterna kommer troligen att äventyra möjligheterna till konstruktiv dialog mellan parterna”, skriver Bachelet i ett pressmeddelande.