FN-chefens och älskarinnans resor betalas med skattemedel

Foto: APAIMAGES/SHUTTERSTOCK
Maria Mohammedi.
Foto: PRIVAT

FN-organet Unrwa är hårt pressat ekonomiskt.

Men en internrapport visar att FN-organets generalkommissionär Pierre Krähenbühl rest på mängder av dyra tjänsteresor med älskarinnan och skapat en ”förgiftad miljö” på arbetet.

Skandalen har fått flera länder att frysa sitt finansiella stöd till Unrwa.

Sverige inväntar dock FN:s utredning.

Det är tuffa tider på Unrwa, det FN-organ som har till uppgift att hjälpa fem miljoner palestinska flyktingar.

USA:s president Donald Trump beslutade 2017 att kraftigt dra ner på det amerikanska biståndet till organisationen och från och med i år betalas inga pengar alls ut därifrån.

Sverige är nu den tredje största bidragsgivaren och har lovat att betala 1,88 miljarder kronor mellan åren 2018 till 2021. Men flera länder – som Schweiz,  Nederländerna och Belgien – har nu beslutat att frysa stödet.

Anklagas för maktmissbruk

Osaken är den internrapport om Unrwa som lämnades över till FN-högkvarteret i New York redan i december i fjol.  Innehållet läckte sedan ut till bland till tv-kanalen al-Jazeera och nyhetsbyrån AFP under sommaren.

Flera tunga chefer på Unrwa anklagas för olika typer av maktmissbruk, men mest uppmärksamhet har generalkommissionär Pierre Krähenbühl fått.

Den 53-årige schweiziska, gifta trebarnspappan ska 2014 ha inlett en relation med jordanska Maria Mohammedi. Året efter blev hon anställd på Unrwa och gjorde där en blixtkarriär och utsågs till senior rådgivare åt just Krähenbühl.

Därmed kunde hon exempelvis följa med på hans många interkontinentala tjänstresor. Resor i businessclass. Bara under 2018 gjorde han 52 utlandsresor och hon ska ha varit med på de flesta.

Hans medarbetare kallar Krähenbühl för en ubåt som bara ”dyker upp under några dagar” på Unrwas kontor och sedan ”försvinner in i det okända för långa perioder”.

Parets förhållande ska enligt internrapporten ha gått ”långt bortom det professionella” och skapat en ”förgiftad miljö” och många ”generande situationer”. 

De mellanchefer som vågade kritisera Krähenbühls agerande kom ingen vart. En del blev utfrysta.

Sverige inväntar utredningen

Även en annan högt uppsatt Unrwa-chef anklagas i rapporten för att ha utnyttjat sin ställning och ordnat ett jobb åt sin make. En tredje – Unrwas stabschef – har fått lämna sin post efter anklagelser om maktmissbruk och för att ha försökt smutskasta internrapporten.

– Det är precis sånt här som visar varför vi stoppade biståndet, säger USA:s förre FN-ambassadör Nikki Haley på Twitter.

Sverige har dock valt att invänta den utredning som FN:s högsta revisionsbyrå OIOS inledde i mars. 

– Uppgifterna utreds av FN:s kontor för intern översyn. I detta skede är det viktigt att den oberoende utredningen kan färdigställas innan åtgärder vidtas, sa biståndsminister Peter Eriksson vid en frågestund i riksdagen i förra veckan.

Pierre Krähenbühl kallar anklagelserna för ”rykten och påhitt” och menar att han inte gjort något fel. Även Maria Mohammedi nekar till anklagelserna och kallar dem ”falska” och ”illasinnade”.

Men några 52 tjänsteresor tillsammans lär det inte bli 2019.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.