Staffan de Mistura bär kistan med ett av mordoffren på FNbasen.
Staffan de Mistura bär kistan med ett av mordoffren på FNbasen.

FN-chef anklagar pastorn

Publicerad
Uppdaterad
De afghanska demonstranterna dödade Joakim Dungel och hans sex kolleger.
Men FN:s sändebud i Afghanistan anser inte att de bär skulden för morden.
- Vi bör anklaga personen som brände Koranen, säger Staffan de Mistura.
De våldsamma demonstrationerna mot Koranbränningen pågick i går för tredje dagen i rad i Afghanistan.
Trots att sju av FN-anställda dödades i attacken i fredags har organisationen inga planer på att evakuera personalen - och FN-sändebudet Staffan de Mistura anser inte att de afghanska demonstranterna är skyldiga till morden.
I stället lägger han skulden på pastor Terry Jones.
- Jag anser inte att vi ska lägga skulden på någon afghan. Vi borde lägga skulden på den person som skapade nyheterna - den som brände Koranen. Yttrandefrihet innebär inte att man har rätt att förolämpa kulturer, religioner eller traditioner, säger han till BBC.

Får skarp kritik i Norge

Uttalandet får stark kritik i Norge.
- Morden och våldet kan inte rättfärdigas på det här sättet. Gärningsmännen är de ansvariga, säger norske utrikesministern Jonas Gahr Støre till Dagbladet.
Svenske Joakim Dungel och norska Siri Skare var två av de som dödades. Den svenska styrkan FS20 fick larm om attacken mot FN-byggnaden och ryckte ut, men de kom fram för sent.
FS20 kommer nu att följa den kommande utredningen för att se vad som låg bakom upploppet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag