Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

FN: 14 000 gripna i Iran efter protesterna

FN uppskattar att drygt 14 000 personer gripits i Iran sedan protesterna började i landet. Arkivbild.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Protesterna har snart pågått i tio veckor.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Omkring 14 000 personer har frihetsberövats sedan protesterna började i samband med Mahsa Jina Aminis död. 

Det skriver FN i en rapport, rapporterar AFP. 

– Vi befinner oss nu i en fullskalig människorättslig kris, säger FN:s människorättschef Volker Turk. 

Protesterna i Iran har pågått sedan mitten av september. Det som började som en tydlig reaktion på 22-åriga Masha Jina Aminis död har nu vuxit till att just nu vara de största frihetsprotesterna i världen. 

Regimens svar har varit brutalt.

Nu kommer FN med en rapport som menar att omkring 14 000 personer frihetsberövats i samband med protesterna. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP. 

– Vi befinner oss nu i en fullskalig människorättslig kris, säger FN:s människorättschef Volker Turk. 

Han vill se att Iran omedelbart upphör med våldet mot demonstranter.

– Jag uppmanar regeringen och makthavarna att lyssna.

Turk betonar också att människorna i Iran har visat på ett stort mod som vågat demonstrera och kräva förändring trots regimens övervåld.

Över 300 personer döda

Under protesterna har iranska säkerhetsstyrkor dödat minst 440 personer, enligt siffror från människorättsorganisationen Hrana. 48 av de dödade är barn. Hrana menar också att Iran frihetsberövats 15 000 människor. 

Hälften av alla som dödats av den iranska regimens våld de senaste månaderna är från de etniska minoriteterna balucher och kurder, enligt Amnesty. 

Tusentals iranier har i snart 10 veckor protesterat och det har talats om att det här är början på slutet för den iranska regimen. 

Flera krav på hård bestraffning har kommit från det iranska parlamentet och i mitten av november röstade en överväldigande majoritet av landets styre ja till att kunna döma protestanterna till döden rapporterar Newsweek

I ett brev signerat 227 medlemmar av parlamentet går att läsa att de tycker att ett hårt straff skulle ”vara en bra läxa på kort tid”. Det rapporterar CNN. 

De 227 politikerna röstade sedan ja i parlamentets omröstning. 63 röstade emot. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.