Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flyttade påsklov – på grund av iranskt nyår

Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Sigtunas barn- och utbildningsnämnd, säger att det är beklagligt att påsklovet flyttades på grund av de "mångkulturella lovdagarna", som de kallas i kommunen.
Foto: Liberalerna
Sigtuna kommun gav skolbarnen påsklov en vecka tidigare än normalt.
Foto: Colourbox

Sigtuna kommun gav skolbarnen påsklov en vecka tidigare än normalt.

Orsaken är att kommunen gjort det iranska nyåret till en lovdag – vilket fått flera föräldrar att reagera.

– Jag tycker inte att andra länders religiösa högtider har med mina barn att göra, säger en mamma.

När Sigtuna kommun skulle förlägga årets påsklov valde man att lägga det en vecka tidigare än andra kommuner i Stockholmsområdet.

Anledningen är ett politiskt beslut där ramadans avslutning, det iranska nyåret och den ortodoxa kyrkans långfredag numera är lovdagar i kommunen.

"För att undvika alltför många brutna veckor valde de att i år att lägga påskveckan under vecka 12 då den veckan också sammanföll med det iranska nyåret", skriver kommunen på Facebook.

Beslutet om lovdagarna är gammalt – från 2004 – men det har aldrig tidigare resulterat i att påsklovet flyttats. I år har därför reaktionerna på förslaget varit kraftiga – och ilskna inlägg har delats flitigt i sociala medier.

– Vad har ramadan att göra med svenska lovdagar? Jag tycker inte att andra länders religiösa högtider har med mina barn att göra, jag tycker det är helt fel att sådana högtider helt plötsligt ska bestämma över när mina barn ska ha påsklov, säger en mamma.

Men varför ska de anpassas till kristna högtider och till exempel inte muslimska?

– För att Sverige är ett kristet land. I Sverige är det kristna högtider som gäller, och det är de som vi har att anpassa oss efter.

Kommunen backar: "Blev olyckligt"

Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Sigtunas barn- och utbildningsnämnd, säger att det är beklagligt att påsklovet flyttades på grund av de "mångkulturella lovdagarna", som de kallas i kommunen.

Hon tar upp att kommunens påsklov skilde sig från grannkommunernas – vilket skapat besvär för många föräldrar.

– Jag tycker att det blev olyckligt. Många har kanske släktingar man vill hälsa på och samordna på påsklovet, vilket inte gick nu, säger hon.

"Problematiskt"

Men Pernilla poängterar att systemet med mångkulturella lovdagar nu ska utvärderas för att bli "mer modernt". Samtidigt betonar hon att det är viktigt att fler religiösa högtider än de kristna uppmärksammas.

– Vi har så många människor från hela världen i Sigtuna. Där kan jag känna att det är problematiskt om man ger ledigt för vissa högtider, men inte för andra. Jag är liberal och jag tror på en individanpassning och det får vi nu titta närmare på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.