Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flytta utomlands som äldre - pengar att tjäna

Hola de España! Foto: Thinkstock

Att flytta utomlands efter pensioneringen blir mer och mer populärt för varje år. Många vill bort från den långdragna vintern med evigt mörker.

Men för en framgångsrik flytt måste du ha koll på vad som gäller i ditt nya hemland.

POPULÄRA LÄNDER

Spanien: Pensionsskatten och prisnivån är generellt lägre än i Sverige.

Frankrike: Skatten är betydligt lägre än i Sverige och andra skatter som arvs-, kapital- och förmögenhetsskatt kan ofta planeras bort.

Malta: På Malta är skatten lägre på pensionen och det finns även ett program: Malta Retirement Program, MRP, som är fördelaktigt om man har pensionsinkomster som är relativt höga. Då betalar man högst 15 procent i skatt.

Portugal: Här är skatten på pensionen lägre. I vissa fall kan skatten till och med bli noll.

Thailand: Lägre skatt på pensionen, samtidigt är levnadsomkostnaderna betydligt lägre än i Sverige.

Källa: Göran Andersson, Sparsam skatt.

Som pensionär går det alldeles utmärkt att flytta utomlands - men ändå behålla sin pension.

Har landet du flyttar till en lägre prisnivå än Sverige får du dessutom mer för samma pengar än om du stannar kvar hemma.

"Klipp banden"

- Vi svenskar är ganska resvana och gillar att upptäcka nya länder och kulturer. Generellt är det dock enklare att flytta inom EU än utanför. Det beror på att det blir lättare att ta del av det allmänna välfärdssystemet i det nya landet och att du ibland kan behålla bidragsrelaterade inkomster som exempelvis sjukersättning, säger Göran Andersson, vd för Sparsam Skatt, som hjälper dem som vill flytta.

För att begränsa beskattningen i Sverige är det viktigt att du klipper banden totalt. Du kan till exempel inte ha kvar din bostad och minderåriga barn. Då har du en så kallad väsentlig anknytning till Sverige och måste även betala skatt här.

Lägre än i Sverige

Vilken skatt du ska betala i ditt nya land beror på hur systemet ser ut där och om landet har något dubbelbeskattningsavtal med Sverige.

Av populära destinationer som Portugal, Spanien, Frankrike, Malta och Thailand har alla dessa dubbelbeskattningsavtal med Sverige och i samtliga dessa fall utmynnar det i att skatten totalt sett blir lägre än i Sverige.

"Reglerna är olika"

- Det är inte helt enkelt att räkna ut vilken din nya skatt blir vid en utlandsflytt. Det är många olika faktorer som påverkar. Beroende på vilken typ av pension det handlar om är reglerna för beskattning olika. Pensionspengar från offentlig sektor, privat sektor och privata försäkringar beskattas exempelvis helt olika beroende på vilket land du flyttar till, säger Göran Andersson.

Förutom skatter är det även viktigt att du reflekterar över andra delar av ditt liv som kan påverkas av en flytt utomlands, så som tillgång till sjukvård.

Måste räknas som pensionär

För att få tillgång till det nya landets sjukvård måste du räknas som pensionär i Sverige.

Det gör du så fort du börjat ta ut din allmänna pension.

När det kommer till Thailand behöver du dock teckna en privat sjukförsäkring för att kunna nyttja landets sjukvård.

SÅ MYCKET PENGAR KAN DET BLI ÖVER:

Lars och Eva pensionerar sig utomlands. Båda har arbetat inom privat sektor och har vardera ett tjänstepensionskapital på två miljoner kronor. Den allmänna pensionen beräknas för var och en av dem till 17 000 kronor per månad.

Makarna, som båda är 62 år, väljer att lyfta sin tjänstepension på fem år. Om de bestämmer sig för att bo kvar i Sverige blir deras gemensamma skatt 462 000 kronor per år.

Så här blir skattefördelen för Lars och Eva vid pensionering utomlands:

Spanien: + 73 000 kronor mer att leva på per år.

Thailand: + 177 000 kronor mer att leva på per år.

Frankrike: + 205 000 kronor mer att leva på per år.

Malta: + 257 000 kronor mer att leva på per år.

Portugal: + 377 000 kronor mer att leva på per år.

Källa: Sparsam skatt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.