Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flyktingkrisen vidgar sprickan i alliansen

<p>Erik Ullenhag. Folkpartiet dömer ut både Centerns och Moderaternas migrationspolitiska förslag.</p>
Foto: Pelle T Nilsson
Annie Lööf och Centerpartiet har protesterat mot gränskontrollerna – och föreslår att ansvaret för att hitta bostad överförs till de asylsökande.
Foto: Sven Lindwall
<p>Anna Kinberg Batra (M) föreslår att människor som kommit via andra EU-länder utan att registrera sig där ska nekas inresa i Sverige.</p>
Foto: Anna-Karin Nilsson

Flyktingströmmen till Sverige är fortsatt rekordstor och regeringen utlovar nya åtgärder.

Samtidigt skär skiljelinjerna i flyktingdebatten rakt igenom de politiska blocken.

Folkpartiet dömer ut både Centerns och Moderaternas migrationspolitiska förslag.

– Det är tydligt att alliansen är i upplösning, säger Fredrik Lundh Sammeli, S, ordförande i socialförsäkringsutskottet.

När regeringen på onsdagskvällen aviserade att tillfälliga gränskontroller skulle införas dagen därpå accepterades det av alla partier utom Centerpartiet, som menade att kontrollerna blir ett "dyrt slag i luften".

Miljöpartiet stod bakom beslutet trots intern kritik. Även Vänsterledaren Jonas Sjöstedt sade ja, om det inte begränsade möjligheten att söka asyl i Sverige.

– Är det så att vi får bättre ordning och arbetsförhållanden för Migrationsverket tycker jag att det är värt att göra det här, sade han i Expressens livesändning.

Men dagen därpå gick Sjöstedt till angrepp mot ID-kravet på färjorna från Tyskland och Danmark till Sverige. Och på fredagen klargjorde partiets verkställande utskott att man är emot gränskontroller, så som de nu är utformade.

"Måste vidta nya åtgärder"

Det återstår att se vilken effekt kontrollerna får. Första dagen med gränskontroller sökte 1 676 personer asyl i Sverige, vilket är ungefär samma historiskt höga antal som dagarna innan.

Den överenskommelse som regeringspartierna och de fyra borgerliga partierna träffade den 23 oktober har inte lett till att färre kommer, konstaterar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S.

– Sedan dess har antalet flyktingar fortsatt att öka och ligger nu på ännu högre, historiska nivåer. Var och en som ser det, och ser hur det ser ut i våra system, förstår att det inte kan vara slut här. Vi måste vidta nya åtgärder, säger han.

Ministern vill inte uppge vilka åtgärder det är, eller när de kan införas. Regeringen och partierna bakom migrationsuppgörelsen har löpande kontakter, säger han.

– När vi tar ytterligare steg ska vi göra det tillsammans med dem.

FP kritiserar M och C

Samtidigt markerar Folkpartiet distans till de andra allianspartiernas förslag i flyktingdebatten, som partiet kallar "ogenomtänkta". I en debattartikel i Aftonbladet i går avvisas bland annat Moderaternas förslag om att människor som kommit via andra EU-länder utan att registrera sig där ska nekas inresa i Sverige.

– Vi behöver hitta vägar så att den som inte har asylskäl eller den som är ett så kallat Dublin-ärende som ska prövas i ett annat EU-land ganska snabbt kan få det beskedet. Men vi kommer inte medverka till lösningar som går så långt att rätten att söka asyl inte ges till den som söker sig till Sverige, säger FP:s migrationspolitiska taleperson Erik Ullenhag.

Även Centerpartiets förslag om att ansvaret för att hitta bostad överförs från Migrationsverket till de asylsökande döms ut av FP.

– Det riskerar att skapa stora integrationsutmaningar. Majoriteten som får tak över huvudet hamnar i Rosengård eller Rinkeby, där man har vänner eller släktingar. Sen kan vi inte ha ett mottagande där den som inte klarar att få fram en bostad tvingas sova utomhus, säger Erik Ullenhag.

Centerpartiet har avböjt att kommentera FP:s kritik. Moderaternas migrationspolitiske talesman Johan Forssell skriver i ett sms till Expressen: "Vi är olika partier och vi gör olika bedömningar av vårt förslag. Moderaternas uppfattning är att ett upprätthållande av Dublinförordningen behövs för att skapa ordning och reda i flyktingpolitiken och dämpa söktrycket till Sverige."

I sin debattartikel beskriver FP samtidigt regeringen som initiativlös, vilket sägs bero på att regeringspartierna har svårt att komma överens.

Är det här en samarbetsinvit till Socialdemokraterna?

– Jag vill ha nya migrationssamtal mellan regeringen och hela alliansen. Sen är det naturligt att olika allianspartier har olika ingångar i de samtalen.

Men det är helt andra tongångar inom alliansen nu än för bara ett år sedan?

– Det är en naturlig följd av att vi förlorade valet. Alliansen kommer att söka mandat för att bilda regering tillsammans. Men i en situation när alla fyra partier behöver idéutveckla och svara på dagens utmaningar, då är det naturligt att vi ger lite olika svar.

"Inte längre en allians"

Fredrik Lundh Sammeli är ordförande för socialförsäkringsutskottet och har varit Socialdemokraternas representant i de blocköverskridande migrationspolitiska samtalen. Han delar inte bilden av regeringen som initiativlös.

– Vi har en regering som redan från första dagen påbörjade ett arbete kring migrationsfrågorna. Sen har de senaste veckornas utveckling krävt mycket mera. Vi har ett bra samtal mellan regeringspartierna och hoppas också kunna ha det med andra partier, säger han.

Men när det gäller migrationspolitiken verkar skiljelinjerna gå igenom blocken snarare än mellan dem?

– Det tycker jag är tydligt. Det visar att blockpolitiken till viss del är död. Vi ser gärna ett bredare samarbete kring viktiga utmaningar och migration är definitivt en sådan fråga. I mina ögon är de borgerliga partierna inte längre en allians i många frågor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.